Bijgewerkt: 30 juni 2022

FIOD voert strafrechtelijk onderzoek uit naar het witwassen in Uithoorn

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
17-09-2015

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft op dinsdag 15 september 2015 twee woningen en een bedrijfspand in de gemeente Ronde Venen, Heemstede en Uithoorn doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar het witwassen. Er is beslag gelegd op onroerend goed, bankrekeningen en schilderijen.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart naar aanleiding van een melding van een verdachte transactie aan de Fiscal Intelligence Unit (FIU). Volgens deze melding heeft een tweetal verdachten via hun bedrijf een geldbedrag van enkele honderdduizenden euro’s vanuit het buitenland ontvangen. Er lijkt geen legitieme verklaring voor de geldstroom. Het vermoeden is, dat er sprake is van het witwassen van gelden middels de aankoop van onroerend goed. Daarnaast zijn vermoedelijk vervalste documenten gebruikt om de geldstromen te verklaren. De FIOD heeft tijdens de doorzoekingen administratie in beslag genomen. Bij de doorzoekingen waren circa 35 opsporingsambtenaren betrokken.

De overheid vindt witwassen een ernstig strafbaar feit. Als gevolg van witwassen brengen criminelen geld uit de onderwereld in het financiële stelsel van de bovenwereld. Voor witwassen zijn zogeheten facilitators nodig, waaronder financiële dienstverleners. Het gaat om criminaliteit die de integriteit van het maatschappelijk verkeer ernstig aantast. Dit alles op het snijvlak tussen onder- en bovenwereld.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.