Bijgewerkt: 29 maart 2024

FNV: kabinet moet economie verbeteren en flexwerkers bestrijden

Nieuws -> Informatief

Bron: FNV
11-12-2012

Het scheppen van banen moet met stip bovenaan komen op de actielijst van het kabinet.

Maar dan moet dat wel gewoon goed werk zijn, en niet een wegwerpbaan als schijnzelfstandige, of flexwerker zonder bescherming. Dat schrijft de FNV / de nieuwe vakbeweging naar aanleiding van de begroting van Sociale Zaken die de Kamer vandaag behandelt.

asscher Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2012)

Lodewijk Asscher (PvdA) Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Vertegenwoordigers van een aantal bedrijfstakken bieden vanmorgen een brandbrief aan minister Asscher. Daarin keren ze zich tegen misstanden, waarbij werknemers met een normale baan worden vervangen door flexwerkers. Aanleiding is het ontslag voor alle 37 vaste krachten van bloembinder Sierafor die worden vervangen door Poolse uitzendkrachten die niet onder de cao vallen en geen vergoeding krijgen voor overwerk en nachtwerk.

Onder het motto: 'Niet slopen maar bouwen' vraagt de FNV het kabinet om een ambitieus plan voor het weer op gang brengen van de economie, creëren van nieuwe werkgelegenheid, van werk-naar-werk-trajecten en voldoende instroom in sectoren, waar tekorten dreigen. Dit plan moet worden opgesteld met vakbonden, werkgevers, O&O-fondsen, het UVW en sectoren.

In een tijd, waarin de werkloosheid oploopt met 9.000 mensen per maand, mag het aantasten van WW en ontslagbescherming niet doorgaan. De FNV wil een meerjarige sociale agenda voor gewoon goed werk, waarin ook de positie van flexwerkers ingrijpend verbeterd wordt. FNV-bestuurders uit de uitzendbranche, transport, het vlees, metaal, bouw, thuiszorg, distributiecentra en de agrarische sectorvragen minister Asscher om in te grijpen. Daarvoor doen ze tien aanbevelingen, zoals betere controle door de arbeidsinspectie en strengere regels voor flexwerk.

Wet- en regelgeving over contracten, minimumloon, pensioen, sociale zekerheid, doorbetaling bij ziekte en cao's worden nu steeds vaker op legale, of illegale wijze ontdoken. De trucs die bedrijven toepassen heten aanbesteding, contracting, stukloon, payrolling en postbusfirma's. Ze zijn allemaal bedoeld om werknemers minder te betalen, ontslagbescherming te omzeilen en zo min mogelijk belasting en premies af te dragen.

In de bouw krijgen werkgevers medewerking van het UWV als ze vaste krachten vervangen door (schijn)zelfstandigen. Na de postbode, verdwijnt nu ook de koerier met een normaal contract, om te worden vervangen door slecht betaalde zzp'ers. Steeds meer werk komt terecht bij mensen met een zwakke positie en zonder onderhandelingsmogelijkheden. Als het gaat om buitenlandse werknemers is vaak zelfs sprake van misleiding en uitbuiting.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.