FNV klaagt over de TV spotjes van het ministerie van Volksgezondheid
Nieuws -> InformatiefBron: FNV Zorg & Welzijn
30-12-2014
FNV Zorg & Welzijn dient bij de Reclame Code Commissie een klacht in tegen TV spotjes van het ministerie van Volksgezondheid. De vakbond vindt een aantal spotjes over de veranderingen en bezuinigingen in de zorg misleidend. De spotjes moeten dan ook zo snel mogelijk worden vervangen door een spotje dat wél het eerlijke verhaal vertelt.
"De spotjes wekken verwachtingen die voor veel mensen niet kunnen worden waargemaakt. Ze vertellen een verhaal over een brave new world, waarin zorg beter wordt en waarin altijd zorg wordt verleend als dat nodig is. Terwijl we nu al zien, dat juist heel veel zorg verdwijnt. Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn proberen Nederland met mooie verhaaltjes in slaap te sussen. Mensen hebben recht op het eerlijke verhaal", aldus Corrie van Brenk, kwartiermaker van FNV Zorg & Welzijn.
De misleidende spotjes staan in schril contrast met het willekeurige beleid van gemeenten, met de duizenden ontslagen die er in de zorg vallen, honderden verzorgingshuizen die sluiten en de ouderen die hun zorg verliezen. Leden van de FNV trekken al geruime tijd aan de bel over zorg die gaat verdwijnen. Zorgmedewerkers voeren acties en wijzen de lokale en landelijke politiek op hun verantwoordelijkheid.
Zo verhaalt een van de spotjes over een oude mevrouw die slecht ter been is en ‘straks thuis aanvullende ondersteuning krijgt van professionals in haar gemeente’. Voor veel mensen gaat deze suggestie niet op. Alleen al vanwege het feit, dat in veel gemeenten door bezuinigingen zorg verdwijnt. Ook verschilt het beleid per gemeente zo zeer, dat een algemeen beeld per definitie te kort doet aan de werkelijkheid.
Een ander spotje verhaalt over een oudere meneer die dementeert en naar een zorginstelling verhuist. In werkelijkheid wil het kabinet, dat mensen in deze moeilijke situatie juist langer thuis blijven wonen. En komt zo iemand dan uiteindelijk in aanmerking voor opname in een verpleeghuis, dan wordt hij eerst op een wachtlijst geplaatst. De spot wekt de illusie dat de meneer zo naar een instelling kan, terwijl dat in de praktijk juist moeilijker wordt.