Bijgewerkt: 2 december 2023

FNV-voorzitter Ton Heerts stopt

Nieuws -> Informatief

Bron: FNV
15-01-2016

FNV-voorzitter Ton Heerts heeft vandaag in het ledenparlement van de FNV bekend gemaakt, dat hij komende zomer gaat stoppen bij de FNV. Vanaf 1 mei 2016 zal hij zijn taken overdragen. Na vier jaar heeft hij zijn opdracht, de FNV weer tot een krachtige bond te maken, afgerond. Onder zijn voorzitterschap is de fusie tussen de grotere bonden gerealiseerd, de democratisering heeft gestalte gekregen en de verjonging van de FNV is op gang gebracht met een beweging als Young & United. Ook heeft hij het sociaal akkoord gesloten in 2013, waarvan de afronding afgelopen najaar plaatsvond – meldt FNV in haar persbericht op 15 januari 2016.

Foto Amstelveen
(Bron FNV - 2015)

Antonius Joseph Maria (Ton) Heerts (1966) is een Nederlands vakbondsbestuurder en voormalig politicus. Hij was namens de Partij van de Arbeid van 30 november 2006 tot 17 juni 2010 lid van de Tweede Kamer. Sinds 23 juni 2012 is hij voorzitter van de FNV. Hij is tevens directeur van het v-fonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg )


Ton Heerts: "Mijn taak zit erop. Ik heb er rotsvast vertrouwen in, dat de FNV nu klaar is voor de toekomst. We hebben een goed functionerend Ledenparlement, een goed bestuur en prima medewerkers. De verjonging krijgt vorm, ook met nieuw bestuurstalent. Door rond de zomer te stoppen als voorzitter en vanaf 1 mei mijn taken over te dragen, maak ik ruimte voor anderen die zich richting verkiezingen kunnen profileren. Het waren tropenjaren, maar ik ben blij, dat ik leiding heb mogen geven aan de nieuwe opbouw van de FNV. En natuurlijk is nog niet alles klaar, maar dat is het nooit binnen een beweging als de FNV."

Leo Hartveld, algemeen secretaris Algemeen Bestuur: "We vinden het jammer, dat Ton heeft besloten niet door te gaan als voorzitter van de FNV, en zich niet opnieuw herkiesbaar te stellen. Hij is de eerste direct door de leden gekozen voorzitter en we beschouwen hem als onze voorman van het bestuur en boegbeeld van de FNV. Maar we respecteren zijn besluit. Hij wilde zijn drie speerpunten –fusie, sociaal akkoord, verjonging- uitvoeren en dat heeft hij met verve gedaan. Hij geeft nu duidelijkheid, dat past bij hem en we zijn ook weer niet helemaal verrast. We zijn hem heel dankbaar voor al zijn werk om de FNV weer tot een krachtige bond te maken.”

Het Algemeen Bestuur gaat met het Ledenparlement van 5 februari 2016 de planning van de verkiezingen bespreken en hoe de taken van de voorzitter verdeeld gaan worden. Zij gaat dan voorstellen, om een derde vice-voorzitter in de persoon van Gijs van Dijk– naast Catelene Passchier en Ruud Kuin- te benoemen. Begin 2017 vindt het vierjaarlijkse FNV congres plaats, met daaraan voorafgaand voorzittersverkiezingen.

Ton Heerts is naast voorzitter van de FNV ook directeur van het vfonds, en bekleedt een onbezoldigde bestuursfunctie bij FC Twente. Hij was eerder -van begin 2003 tot eind 2006 -secretaris in het Federatiebestuur en vicevoorzitter van de FNV. Ton Heerts kwam in juni 2012 terug naar de FNV.

----------------------------------------------------------------------------------------

FNV?

De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) is een werknemersvereniging. De FNV ontstond in 1976, toen het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV) en het Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV) intensief gingen samenwerken. Op 1 januari 1981 gingen de NVV en de NKV formeel op in de FNV. Op 1 januari 2015 zijn Abvakabo FNV, FNV Bondgenoten, FNV Bouw, FNV Sport en de FNV Vakcentrale gefuseerd tot een ongedeelde FNV. Ook FNV Kiem heeft in principe besloten mee te gaan in de fusie.

Samen met de zelfstandige bonden AOb (onderwijs), NPB (politie), FNV Zelfstandigen, FNV Veiligheid, FNV Mooi, NVJ, VVCS, NL Sporter, FNV Vrouw, FNV Horecabond, FNV Jong, Nautilus International vormt de FNV Vereniging vanaf januari 2015 één organisatie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.