Bijgewerkt: 29 maart 2024

De FNV wil, dat pensioenfondsen hun beleggingen in private equity-fondsen terugtrekken

Nieuws -> Informatief

Bron: FNV
01-02-2016

De FNV wil, dat pensioenfondsen hun beleggingen in private equity-fondsen als Sun Capital terugtrekken. De financiële belangen van het soort fondsen als Sun Capital gaan ten koste van werknemers van de bedrijven waarin het private equity-fonds belegt. Dat schrijft de FNV in een brief (pdf 2 pagina’s) aan diverse pensioenfondsen, waarvan bij de FNV bekend is, dat zij pensioengeld belegen in Sun Capital.

“De FNV wil niet meer, dat pensioengeld wordt gebruikt om dit soort private equity-fondsen te financieren die ten koste van werknemers van bedrijven winst willen maken . Pensioengeld moet gebruikt worden voor een goed pensioen en niet op deze manier”, zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. “Kijk naar V&D, waar een schatrijk fonds als Sun Capital werknemers eerst vroeg een loonoffer te brengen om de boel overeind te houden, om daarna hun handen er vanaf te trekken. Dat soort strategieën keuren wij af en wij vragen de pensioenfondsen dat ook te doen.” De FNV voert al jaren een beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen en wil dit de komende jaren nog verder aanscherpen. Alle FNV-bestuurders die zitting hebben in pensioenfondsen is daarom gevraagd om nog eens goed te kijken of ook hun fonds beleggingen heeft in soortgelijke private equity-fondsen als Sun Capital.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Roltrappen op de 3de etage van het warenhuis V&D in Amstelveen


Gijs van Dijk: “Het beleggen van pensioengeld moet op een verantwoorde manier gebeuren. Dat mag dus niet ten koste gaan van mens en milieu. Vorig jaar hebben we de fondsen al aangeschreven om niet te beleggen in bedrijven die meebouwen aan de WK-stadions in Qatar. En nu doen we dat over fondsen als Sun Capital. Dit soort beleggingen kan gewoon niet meer.” Ook in internationaal verband zal de FNV andere nationale vakbonden vragen hun pensioenfondsen aan te spreken over Sun Capital en vergelijkbare private equity-fondsen. De FNV is voorzitter van het Committee on Worker’s Capital (CWC), waarin de internationale vakbonden zijn vertegenwoordigd.

FNV: 'Sun Capital is vanwege zijn investeringen in warenhuis V&D de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest. Vanaf januari 2015 kwam Sun Capital door die investeringen in een harde aanvaring met de werknemers van V&D, en overigens ook met andere stakeholders bij V&D. Sun Capital heeft in beginsel eenzijdig en zonder overleg getracht een loonoffer op te leggen aan de werknemers van V&D. Volgens Sun Capital was dat noodzakelijk om V&D overeind te houden.'

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Private equity-fund?

Een private equity fonds is een beleggingsinstelling, dat wordt gebruikt voor investeringen in verscheidene aandelen-effecten volgens één van de beleggingsstrategieën in verband met private equity. Private equity betekent letterlijk privaat vermogen. Het is de benaming voor investeerders die buiten de aandelenbeurs om financieel in bedrijven participeren. Een beursgenoteerd bedrijf kan extra aandelen uitgeven op de beurs als het geld nodig heeft, een niet-beursgenoteerd bedrijf kan dat niet. Als een dergelijk bedrijf geldmiddelen nodig heeft kan het deze ophalen bij een bank, of bij private investeerders.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.