Bijgewerkt: 15 juni 2024

FNV wil de verhoging van de AOW-leeftijd stoppen

Nieuws -> Informatief

Bron: FNV
11-11-2017

'De tijd is rijp voor een ander, beter beleid met een flexibele AOW die het mogelijk maakt om eerlijk te stoppen met werken. Met dit plan leggen we onze wensen helder en krachtig op tafel' - schrijft FNV in het FNV 11-puntenplan voor een flexibele AOW. De voortdurend doorgaande verhoging van de AOW-leeftijd moet stoppen. Die oproep doet de FNV in een brandbrief aan de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Wouter Koolmees.

De FNV merkt dat de onvrede en de onrust op de werkvloer over de AOW-leeftijd steeds verder oplopen. Dit leidt tot acties in sectoren en bij de politie is het onderdeel van een cao-conflict. Op versleten knieën naar de eindstreep. Dat is ook niet vreemd, zegt Tuur Elzinga, in het FNV-bestuur verantwoordelijk voor pensioen en AOW: 'De mensen die het vroegst beginnen en het zwaarste werk doen, moeten nu het langst doorwerken. Ze gaan later met pensioen en leven gemiddeld ook nog eens korter. Ze moeten op hun versleten knieën naar de eindstreep, en die eindstreep schuift steeds verder op. Zij worden zo op vier verschillende manieren oneerlijk behandeld.'

Foto Amstelveen
(Bron FNV - 2017)

Tuur Elzinga (1960) internationaal secretaris van de FNV


Daarom zegt de FNV: Stop de verhoging van de AOW-leeftijd, en maak pas op de plaats. Zorg vervolgens voor maatregelen, zodat mensen eerlijk kunnen stoppen met werken. Begin dit jaar heeft de FNV hiervoor een 11-puntenplan gepresenteerd. Kern 11-puntenplan:

• Bevries de verhoging van de AOW-leeftijd (nu 65 jaar en 9 maanden) tot 2020

• Verhoog de AOW-uitkering

• Maak het mogelijk dat mensen 4 jaar eerder (of 4 jaar later) AOW opnemen

• Neem maatregelen voor lager betaalden om dit ook financieel mogelijk te maken, zoals een doorwerkbonus, spaarregelingen in de cao en schrappen van boetes op eerder stoppen.

Elzinga: ‘Het kabinet heeft in crisistijd bezuinigd op de AOW door de leeftijd extra snel te verhogen. Maar de kosten komen nu terecht bij bedrijven en sectoren. En werknemers kost het hun gezondheid.‘ Nu de crisis voorbij is, kan deze crisismaatregel ook worden ingetrokken, zo vindt de FNV. Behalve bevriezen van de leeftijd op de huidige 65 jaar en 9 maanden is ook een brede maatschappelijke discussie nodig, vindt de FNV. Daarin moet recht worden gedaan aan de belangen van de mensen die het vroegst begonnen zijn, het zwaarste werk doen, en nu het langst moeten doorwerken.

Pensioenpetitie van de politie. In februari van 2017 stuurden werknemers van politie, brandweer, defensie en ambulancepersoneel een brandbrief over de uittreedleeftijd van publieke hulpverleners. Ook in de bouw is actie gevoerd. En op dit moment zijn alle politiebonden in actie om de fiscale boetes op eerlijk stoppen afgeschaft te krijgen. Naast het organiseren van werkonderbrekingen halen ze handtekeningen op om dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Teken de pensioenpetitie van de politie! Elke regeling voor eerlijk stoppen met werken in een bedrijfstak of sector, wordt nu keihard geblokkeerd door belastingboetes. Weg met die boetes, zodat goede afspraken mogelijk worden in de cao’s. De politiebonden zijn een petitie gestart om dit op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Tekenen dus! De pensioenpetitie van de politie Lees ook: Brief aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de heer drs. W. Koolmees (pdf 3 pagina’s) en FNV 11-puntenplan: Eerlijk stoppen met werken (pdf 2 pagina’s)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.