Bijgewerkt: 19 september 2024

Feestelijk weekend in het kader 60 jaar naamgebruik Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
09-09-2024

De naam Amstelveen wordt sinds 1964 gebruikt voor het gedeelte van Nieuwer-Amstel, dat na de annexaties van Amsterdam overbleef. Nieuwer-Amstel ontstond in 1278, in 2024 dus 746 jaar geleden en was daarvoor bekend onder de naam Aemstelle (ame + stelle = waterloop + hoge grond).

Amsterdam kreeg in 1300 stadsrechten en scheidde zich zo af van het Amstelland. De eerste leenheer van Amstelland was Guy van Avesnes. Hij moest in 1307 zijn ambt aan Barend (Bernd) van Dorenweerde geven toen hij Bisschop van Utrecht werd. In 1342 kreeg Amsterdam voor het eerst een stuk van Nieuwer-Amstel, dat in 1387 werd uitgebreid. De naam Amstelveen werd ook tijdens de jaren als Nieuwer-Amstel gebruikt, want de bewoners vonden Amstelveen veel duidelijker en simpeler in het dagelijks gebruik.

Foto Amstelveen
(Foto Beeldbank Amstelveen/Amstelveenweb.com - 2024)

Dhr. Dirk Rijnders (1909-2006) bestuurder voor de Christelijk-Historische Unie in 1965, burgemeester van Nieuwer-Amstel en later Amstelveen in de periode 1955-1971

In 1964 werd Nieuwer-Amstel genoemd naar de belangrijkste bewoningskern, Amstelveen. In 1995 is Amstelveen opgenomen in het Regionaal Opbouworgaan Amsterdam, voor een beter samenwerking binnen ‘groot-Amsterdam’. De woonkern Amstelveen heeft zich ontwikkeld van "Dorpje aan de Poel" tot "Stad in het Groen". Amstelveen is tenslotte gesitueerd tussen het groen van het Amsterdamse Bos,het groengebied langs de Amstel en het landelijk gebied van de Bovenkerkerpolder ten zuiden van de Nesserlaan.



Het officiële naamgebruik bestaat dit jaar 60 jaar en dat viert de gemeente volop. In dit kader vond afgelopen zaterdag 7 september 2024 in Schouwburg Amstelveen een concert plaats van het Noordhollands Jeugdorkest, had zangeres Giovanca vrienden uitgenodigd voor een muzikale show in P60, was een expositie met oude en nieuwe luchtfoto’s van Amstelveen te zien in het Stadshart en werden de inwoners van Westwijk getrakteerd op een wijkfeest.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Fotocollage van de viering van het 60 jarige naamgebruik van Amstelveen op 7 september 2024

Het is de eerste keer dat het Noordhollands Jeugdorkest een optreden gaf in Amstelveen, speciaal voor de verjaardag van de gemeente. Het orkest bestaat uit ruim 100 getalenteerde muzikanten, waaronder zeven Amstelveense jongeren. Inwoners konden ter gelegenheid van 60 jaar Amstelveen tegen een sterk gereduceerd tarief een kaartje kopen. En daar is gehoor aan gegeven. “Het was een prachtig concert waarvan jong en oud volop heeft genoten”, zegt burgemeester Tjapko Poppens die voorafgaand aan het concert de zaal toesprak. “De toehoorders hebben genoten van werken van onder andere Saint-Saëns, Bruch, Ravel en Tchaikovsky en het optreden van vioolsolist Pauli Paananen.” In P60 trad de in Amstelveen woonachtige zangeres Giovanca op. Zij had Typhoon, Kenny B en Shirma Rouse uitgenodigd voor een prachtige show. Er is een korte compilatie gemaakt van het optreden van het Noordhollands Jeugdorkest.

Wijkfeesten. De gemeente Amstelveen stelt in het kader van haar verjaardag aan inwoners geld beschikbaar voor het organiseren van een wijkfeest. Afgelopen zaterdag was Westwijk aan de beurt. In en rond twee wijkcentra was het feest. “Zaterdag was een geweldige dag, niet alleen met het concert in de schouwburg, maar ook met het wijkfeest in Westwijk”, zegt wethouder Herbert Raat (Kunst en Cultuur) die even langsging bij Wijkcentrum Dignahof. “De oudere inwoners konden hier genieten van vrolijke muziek en volop gezelligheid. Als je het over het Amstelveengevoel hebt, dan was dit het.” De komende weken vinden er nog wijkfeesten plaats in onder meer Elsrijk en Groenelaan. In ANNA vindt op 8 november 2024 een 60-jarigen diner plaats voor inwoners die in Amstelveen geboren zijn en hier nu ook nog wonen. Kijk voor de laatste informatie op www.visitamstelveen.nl/60-jaar-amstelveen

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.