Bijgewerkt: 15 oktober 2024

Ferdinand, het verhaal van een opmerkelijke stier

Nieuws -> Informatief

Bron: Nationaal Muziekinstrumenten Fonds
20-05-2016

"Muzikaal pleidooi voor vrede en verdraagzaamheid actueler dan ooit" Verboden stuk eindelijk in Nederlandse muzikale vertaling

Voor het eerst is er een Nederlandse vertaling en opname van het klassieke muziekstuk van Ferdinand, het verhaal van een opmerkelijke stier. Een vredelievende stier die in tegenstelling tot alle andere stieren niet wil vechten, maar liever aan bloemetjes ruikt. Het oorspronkelijke boek werd in het Spanje van Franco en Nazi-Duitsland als propaganda beschouwd en verboden. De Engelse componist Alan Ridout zette het verhaal in 1971 op muziek, in een versie voor viool en spreekstem. DDDe eerste Nederlandse opname, geïnitieerd door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF), is te koop voor € 11,02* via de website van het NMF. Speciale actie: Nederlanders die de naam Ferdinand dragen kunnen de cd-single gratis ontvangen.

Foto Amstelveen
(Bron Nationaal Muziekinstrumenten Fonds - 2016)

Bas Treub en Nino Pen op de cover van de CD 'Ferdinand'


Het NMF heeft het verhaal van Ferdinand voor het eerst door een Nederlandse violist en in een Nederlandse vertaling op cd gezet. Voor deze opname tekenden violist Bas Treub, die van het NMF al bijna 10 jaar een viool van Emile Germain (Parijs 1891) in bruikleen heeft, en de 11-jarige verteller Nino Pen, winnaar van de Provinciale Finale van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Marcel Schopman, directeur van het NMF: "Veel mensen kennen de verfilming van Ferdinand de Stier die Walt Disney in 1938 maakte van het verhaal van Munro Leaf. Het verhaal over de vredelievende stier werd in de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog door sommigen als een provocatie gezien. Maar feitelijk is in het huidige tijdsgewricht de nieuwe opname van Ferdinand, een werk, dat een pleidooi is voor vrede en verdraagzaamheid, actueler dan ooit."



Gratis voor Ferdinands. Heb jij bij geboorte als eerste voornaam Ferdinand gekregen? Dan is de cd-single van Ferdinand gratis aan te vragen via het NMF. Stuur een e-mail naar info@muziekinstrumentenfonds.nl met vermelding "Gratis Ferdinand", je adresgegevens en een kopie van je id-kaart, of paspoort. Bestellen: www.muziekinstrumentenfonds.nl/ferdinand *De prijs is afgeleid van de lengte van het stuk: 11 minuten en 2 seconden. Daarbij komen nog verzendkosten. De opbrengst komt geheel ten goede aan de doelstelling van het NMF.

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds werd opgericht, mede door meesterviolist Theo Olof, met als oogmerk professionele musici te kunnen voorzien van een kwalitatief hoogstaand muziekinstrument. In de kwart eeuw van zijn bestaan heeft het NMF al ruim 1.750 musici geholpen aan een muziekinstrument. Janine Jansen, Liza Ferschtman, Sonja van Beek, Simone Lamsma, Quirine Viersen, Pieter Wispelwey, Jaap ter Linden, Lavinia Meijer, Ernst Reijseger en Rick Stotijn spelen of speelden op een instrument uit de collectie van het NMF.

Het NMF is een particuliere stichting die geen overheidssubsidie ontvangt. Het NMF geeft momenteel ongeveer 400 musici een instrument in bruikleen uit de collectie, die momenteel ruim € 27 miljoen waard is. Gemeten naar het aantal professionele musici dat geholpen wordt, is het NMF het grootste muziekinstrumentenfonds ter wereld. Beschermheer NMF: Z.K.H. Prins Constantijn der Nederlanden.Voorzitter: Mr. Els Swaab.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.