Bijgewerkt: 22 november 2024

Foodwatch vond verborgen dierlijke ingrediënten in producten

Nieuws -> Informatief

Bron: Foodwatch
13-08-2014

'Verborgen dieren' in voedselverpakkingen beperken de keuzevrijheid van consumenten aanzienlijk. Dat stelt consumentenorganisatie Foodwatch. De waakhond deed productonderzoek naar verborgen dierlijke ingrediënten en vond onder andere visgelatine in vruchtensap, schellak van luizen op fruit en rund in chips. Op dit moment is een voedselfabrikant niet altijd wettelijk verplicht om een dierlijk bestanddeel op de verpakking te vermelden. Foodwatch start vandaag een e-mailactie om minister Schippers te vragen strengere etiketteringsregels te stellen.

Nederland telt minstens 1.5 miljoen consumenten die uit religieuze, ethische of andere beweegreden bepaalde dierlijke ingrediënten willen vermijden. Denk aan de Islamitische, Hindoestaanse, of Joodse gemeenschap, maar ook aan de vele vegetariërs en veganisten die Nederland telt. “Onder de huidige wetgeving is het onmogelijk voor deze grote groep consumenten om aan de verpakking te zien, of er een dierlijk ingrediënt in een product zit. Daarmee wordt hun keuzevrijheid aanzienlijk beperkt en dat moet veranderen,” aldus Meike Rijksen, campagneleider bij Foodwatch.

Hulpstoffen niet geëtiketteerd

De huidige wetgeving laat toe, dat 'technische hulpstoffen' helemaal niet op het etiket terug te vinden zijn, omdat ze niet beschouwd worden als ingrediënten. Maar deze stoffen, die fabrikanten tijdens de bereiding gebruiken, blijven vaak wel (gedeeltelijk) achter in het eindproduct. Zo bevat Coolbest Vitaday visgelatine om de toegevoegde vitamines te 'dragen', blijkt na navraag van Foodwatch bij de fabrikant. Sisi No Bubbles aardbei blijkt appelsap te bevatten, dat gefilterd is met visgelatine. En brood kan L-cysteine (E920) bevatten, een broodverbeteraar die mogelijk is gemaakt van eendenveren, of varkenshaar. In de ingrediëntenlijst wordt dit in bovenstaande gevallen niet vermeld.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Ingrediënten van een snack, afgedrukt op de verpakking. Het is lekker, maar ondanks de lijst van de ingrediënten, weet je eigenlijk niet precies, wat je eet


Onduidelijke E-nummers en andere additieven

Dierlijke stoffen kunnen ook verborgen zijn in E-nummers, of bijvoorbeeld aroma's. Deze ingrediënten kunnen een dierlijke, óf plantaardige herkomst hebben, maar een fabrikant hoeft die herkomst niet op de verpakking te vermelden. Zo blijkt uit de allergenenlijst op de website van Croky, dat de Pickles smaak rund bevat. Waarschijnlijk gaat het om de smaakversterker E631, die als dinatriuminosinaat in de ingrediëntenlijst van Croky Pickles vermeld is. Maar zeker is dat niet, als consument kun je dat niet uit de ingrediëntenlijst afleiden.

In andere gevallen wijken fabrikanten af van klassieke recepten en zetten daarmee consumenten op het verkeerde been. Zo bevat de traditionele olijfolie van Carbonell 1,5% visolie. Dat staat wel in kleine lettertjes achterop de verpakking, maar de vraag is wie de ingrediëntenlijst van olijfolie leest. Of Chavroux La Tendre Bûche geitenkaas; dit product bevat 'gelatine' die afkomstig blijkt te zijn van varkens, bevestigde de fabrikant aan Foodwatch.

Transparantie en keuzevrijheid

Foodwatch vraagt minister Schippers via een e-mailactie om de etiketteringsregels aan te passen, zodat iedere consument op basis van zijn, of haar overtuigingen de keuzevrijheid krijgt om bepaalde dierlijke ingrediënten te vermijden. In elk voedselproduct, waarin ingrediënten van dierlijke oorsprong worden gebruikt, moet dit duidelijk op de verpakking worden aangegeven, inclusief het dier, waarvan het afkomstig is. Dit geldt ook voor dierlijke bestanddelen in aroma's, smaakversterkers, andere additieven en technische hulpstoffen die tijdens het productieproces worden gebruikt. Consumenten kunnen de e-mailactie tekenen via https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/verborgen-dieren/e-mailactie/

Foodwatch?

Foodwatch legt in haar campagnes de vinger op de zere plekken van onze voedselvoorziening. Wát eet je eigenlijk? Hoe heeft de producent jouw voedsel bewerkt, welke discutabele E-nummers en giftige stoffen zitten erin? Paardenvlees, poepvlees, EHEC-komkommers... de voedselschandalen verdringen elkaar op de voorpagina's. Toch heb je niet veel keuze bij je dagelijkse boodschappen: het gros van de producten is te vet, te zoet of te zout en eerlijke informatie is ver te zoeken.

Met uitgekiende marketingtechnieken en misleidende etiketten dringen voedselbedrijven jou en (jouw) kinderen hun vaak te zoete, zoute of vette producten op. De kosten daarvoor betalen we als samenleving, in de vorm van stijgende zorgkosten door hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Foodwatch pakt dit soort misstanden rond voedsel aan. We willen jou de vrijheid teruggeven om zélf een weloverwogen keuze te maken, op basis van alle informatie die je daarvoor nodig hebt.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.