Bijgewerkt: 24 maart 2023

Forensen wonen vaak net buiten de stad

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
21-01-2008

In september 2005 verliet dagelijks meer dan de helft van de werkenden hun woongemeente om in een andere gemeente te werken. In gemeenten die aan de rand van een stad liggen is dat nog meer. Daar werkte vaak meer dan 60 procent van de werkzame personen in een andere gemeente dan de woongemeente.

Forensen Amstelveen
(CBS - 2008)

Tien gemeenten met het hoogste aandeel forensen, september 2005


Veel forensen in kleine stedelijke randgemeenten

Kleine stedelijke randgemeenten hadden het grootste aandeel forensen. De plaatsen met de meeste forensen waren Westervoort (bij Arnhem) en Onderbanken (bij Heerlen) met respectievelijk 83 en 82 procent forensen. Grote gemeenten met veel forensen zijn bijvoorbeeld Capelle aan den IJssel (68 procent), Amstelveen en Purmerend (64 procent).

Weinig forensen in grote steden

Van de werkende inwoners in de grote steden, werkte het merendeel in de stad zelf. Van de vier grote steden hadden alleen ‘s-Gravenhage en Utrecht elk één buurt met meer dan 50 procent forensen. De forensen in grote steden woonden vooral in buurten aan de rand van de stad. Zo hadden de buurten in de Haagse vinex-wijk Leidschenveen het hoogste percentage forensen van ‘s-Gravenhage.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.