Bijgewerkt: 22 november 2024

Forensentaks raakt vooral lagere inkomens en flexwerkers

Nieuws -> Informatief

Bron: FNV
10-07-2012

Het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding raakt vooral de lagere en middeninkomens. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook is te zien, dat mensen met een lager opleidingsniveau en een lager inkomen sterk getroffen worden door de forensentaks. Steeds meer politieke partijen van de Kunduz-coalitie trekken hun handen van dit onzalige plan af, de FNV hoopt dat deze cijfers daaraan bijdragen.

Voor mensen met een modaal inkomen variëren de kosten van de forensentaks tussen de 342 (10 km) en 1.708 euro netto (50 km), afhankelijk van de reisafstand. Tweederde van de lager- en middelbaar hoogopgeleiden, 66 procent, reist meer dan 11 kilometer. Dat is een stevige aanslag op hun koopkracht.

FNV-federatiebestuurder Catelene Passchier: “Het zijn dus weer de lagere inkomens die getroffen worden door de plannen. Staatssecretaris Weekers blijft, ondanks steeds minder draagvlak, doorgaan met de uitwerking van deze plannen.

forens Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Forensen bij het busstation Amstelveen in het Stadshart


In de notitie die hij woensdag naar de Kamercommissie stuurde, geeft hij zelf aan, dat ‘Het kabinet en de vijf partijen zich bewust zijn, dat het vanaf 1 januari 2013 belasten van het woon-werkverkeer een ingrijpende maatregel is’. Ik roep de politiek op om werknemers nu eens duidelijkheid te bieden. Deze woon-werkbelasting moet nu een echt van tafel, het liefst voor de verkiezingen van 12 september.”

Niet alleen de automobilist zal het in zijn portemonnee voelen als Weekers zijn plannen doorzet. Een werknemer die met de trein reist gaat er volgens berekeningen van de ANWB jaarlijks 845 euro netto op achteruit. De autoforens met een modaal inkomen en een werkweek van vijf dagen levert jaarlijks 786 euro in.

Uit de cijfers blijkt, ook dat jongeren tussen de 25 en 35 jaar de grootste woon-werkafstand afleggen. En flexwerkers leggen een grotere woon-werkafstand af dan werknemers met een vast contract. Jongeren en flexwerkers betalen dus de hoofdprijs. Jonge mensen die gemakkelijk overstappen naar ander werk worden dus flink gestraft.

Passchier is dan ook bevreesd, dat flexwerkers straks nog minder zekerheid over hun werk hebben. “Zij hebben al een onzekere arbeidspositie en er zijn ons uitschieters bekend van flexwerkers die door de plannen van Weekers maar liefst 1.000 tot 2.000 euro moeten inleveren.

Daarnaast hebben zij een lager inkomen dan gemiddeld en worden ze dubbel geraakt, doordat diverse toeslagen, zoals de huurtoeslag, bij belasting van het woon-werkverkeer ook omlaag gaan.” Andere uitschieters zijn er bijvoorbeeld onder bouwvakkers die steeds op een andere bouwplaats werkzaam zijn.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.