Bijgewerkt: 8 december 2022

Forse stijging energierekening

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
17-02-2009

Begin 2009 valt de energierekening voor huishoudens fors hoger uit dan een jaar eerder. Op basis van de tarieven van januari 2009 betaalt een huishouden met een gemiddeld verbruik aan gas en elektriciteit 1.964 euro per jaar voor zijn energie- meldt het Centraal Bureau voor de Statiestiek.

Dat is 239 euro meer dan in januari 2008. Deze stijging van bijna 14 procent is de grootste sinds 2005. De energiekosten vormen een belangrijke uitgavenpost voor huishoudens, met een aandeel van 5,3 procent in de totale bestedingen.

Gas Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Meer dan 80 % van de Nederlandse huishoudens kookt op gas. Omdat in steeds meer nieuwe woningen geen gasaansluiting wordt ingebouwd, moet men elektrisch koken, wat de kosten van het energiegebruik verdubbelt


De stijging van de energierekening is vooral toe te schrijven aan de gestegen leveringskosten. De leveringskosten van gas namen met 168 euro toe en die van elektriciteit met 65 euro. De tarieven voor aardgas en elektriciteit hangen onder andere af van de olieprijs. Doordat energie vooraf wordt ingekocht, komt het effect van een verlaging of verhoging van de olieprijs pas maanden later in de tarieven tot uiting.

Hierdoor was in januari de energierekening voor de consument hoger dan een jaar eerder, terwijl de olieprijzen lager waren. De gestegen energiebelasting leverde met 6 euro een kleine bijdrage aan de toename van de rekening, terwijl de transportkosten voor gas 12 euro lager waren dan in januari vorig jaar.

Energie?

Energie (van het Griekse ἐνέργεια - energeia, "activiteit, de exploitatie", uit ἐνεργός - energos, "actief, werkt") is een natuurkundige grootheid. De SI-eenheid van energie is joule. Energie wordt vaak aangeduid als de mogelijkheid om arbeid te verrichten.

Verschillende vormen van energie bestaan van bekende natuurlijke verschijnselen. Deze zijn: kinetische of bewegingsenergie, potentieel of gravitatie-energie, thermische, zwaartekrachtconstante, geluid, licht, elastisch, kernenergie, chemische- en elektromagnetische energie.

SI-eenheid?

Het Internationale Systeem van Eenheden (SI afkorting van het Franse Le Système International d'Unites) is de moderne vorm van het metrieke stelsel.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.