Bijgewerkt: 25 juli 2024

Forse stijging inflatie naar 2,9 procent

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
08-11-2012

De inflatie is in oktober 2012 gestegen naar 2,9 procent. Dit is de hoogste inflatie in vier jaar tijd. In september waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,3 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De inflatie is vooral gestegen door de verhoging van het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent. Hierdoor werden onder meer gas, benzine en telefoon- en internetdiensten duurder. Niet alle producten en diensten die onder het hoge btw-tarief vallen stegen in prijs.

inflatie Amstelveen
(Bron CBS - 2012)

Het verloop van de inflatie tussen 2008 en 2012 in Nederland


De verhoging werd niet in alle gevallen aan de consument doorberekend. Ruim 42 procent van de bestedingen die huishoudens doen, valt onder het btw-tarief van 21 procent. Naast de verhoging van de btw droeg ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen bij aan de stijging van de inflatie. Door slechtere oogsten zijn de prijzen van aardappelen, groenten en fruit hoger dan vorig jaar.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg in Nederland naar 3,3 procent, het hoogste niveau in tien jaar tijd. De inflatie in de eurozone bedroeg in oktober 2,5 procent. Door de btw-verhoging is de inflatie in Nederland nu aanzienlijk hoger dan in de eurozone.

Het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is gericht op de gehele eurozone. De ECB streeft naar een inflatie onder, maar dichtbij de 2 procent op middellange termijn. Gemiddeld bedroeg de inflatie (volgens de HICP) in de eerste tien jaar euro 2,08 procent. Dit is dus vrijwel op het niveau van de doelstelling van de ECB. De gemiddelde jaarinflatie fluctueerde in die periode tussen 0,3 en 3,3 procent.

Wat is inflatie?

Inflatie (letterlijk 'opblazen') is toename van ongedekt geld. Dit levert onder meer het in de economie bekende verschijnsel op van prijsstijgingen. De inflatie wordt gemeten door middel van de consumentenprijsindex (CPI): een lijst van producten (goederen en diensten), hun wegingsfactoren en hun prijsindex, die centraal wordt bijgehouden en de verandering van de prijs over de tijd bepaalt. In Nederland wordt de consumentenprijsindex bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.