Bijgewerkt: 8 december 2021

Fort bij Aalsmeer wordt bezoekerscentrum

Nieuws -> Informatief

Bron: Gemeente Haarlemmermeer
13-06-2009


De gemeente Haarlemmermeer wil dat het fort bij Aalsmeer aantrekkelijk wordt voor recreatie, toerisme en cultuur. Daarom draagt de gemeente het fort bij de provincie Noord-Holland voor, als bezoekerscentrum voor de Stelling van Amsterdam.

Fort Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het 'Fort bij Aalsmeer' - aan de Aalsmeerderdijk 460 in Rijsenhout


Samen met Stadsherstel Amsterdam, dat het fort gaat herontwikkelen en exploiteren, wil Haarlemmermeer het fort nieuw leven inblazen. Het uitgangspunt daarbij is dat het meer opengesteld wordt voor het publiek en dat er iets te beleven valt. Ook kan er in de visie van de gemeente een economische functie in het fort komen, zonder dat deze concurreert met aanwezige bedrijven. De bedrijvigheid draagt bij aan de restauratie en het behoud van het fort.

Fort Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De maquette van het 'Fort bij Aalsmeer'


Bezoekerscentrum

De provincie Noord-Holland wil nog één bezoekerscentrum aan de westkant van de Stelling van Amsterdam ontwikkelen. Haarlemmermeer vindt het fort bij Aalsmeer daar zeer geschikt voor, vanwege de ligging aan een belangrijke fiets- en wandelroute over de Geniedijk. Bezoekers kunnen vanuit het fort de Stelling van Amsterdam verkennen.

Fort Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De ingang van het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum '40-'45


Ook ligt het bij de Ringvaart, waardoor rondvaarten vanaf of boottochten naar het fort mogelijk zijn. Het is bovendien door de ligging bij Schiphol bereikbaar voor internationale toeristen. De gemeente dient samen met Stadsherstel Amsterdam een gezamenlijk visiedocument in bij de provincie Noord-Holland voor de kandidatuur van dit bezoekerscentrum. Voordat het bezoekerscentrum er komt, zorgt de gemeente voor goede ontsluiting en parkeerplaatsen.

Fort Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De grote zaal van het museum


Stelling van Amsterdam

Rondom de hoofdstad Amsterdam ligt de Stelling van Amsterdam. Deze stelling is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd. Hij bestaat onder meer uit 42 forten, kanalen, dijken met dammen en sluizen, terreinen die onder water konden worden gezet. De Stelling van Amsterdam staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De gemeente Haarlemmermeer heeft twee van de forten in eigendom: het fort bij Aalsmeer en het fort bij Hoofddorp.

Fort Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Reconstructie van een Fokker DXXII nr. 229, die op 11 mei 1940 werd neergeschoten bij Nieuwkoop. Het wrak werd door de leden van de Stichting Crash geborgen in 1993


Stadsherstel

Stadsherstel Amsterdam is eigenaresse van meer dan 500 monumenten, waaronder enkele gebouwen in de Stelling van Amsterdam. Zij maakt op dit moment plannen voor diverse forten. Stadsherstel vindt het belangrijk dat haar gebouwen goed gerestaureerd worden en een passende bestemming krijgen.

Externe link: Fort bij Aalsmeer CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum '40-'45 Coördinaten fort: 52° 16' 10.873"  4° 44' 6.642"Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.