Bijgewerkt: 20 april 2024

Foto-expositie in Villa Randwijck door Jonge Mensen met Dementie

Nieuws -> Informatief

Bron: Rotary Amstelveen Nieuwer-Amstel
23-11-2021

Op woensdag 8 december 2021 start de expositie in Villa Randwijck in Amstelveen van foto's gemaakt door Jonge Mensen met Dementie. Deze cursus is mogelijk gemaakt dankzij fundraising en inzet van vrijwilligers van de Rotary Amstelveen Nieuwer-Amstel (RANA). Wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) van Amstelveen zal deze expositie om 16.00 uur openen.

Op diverse dagbestedingen voor jonge mensen met dementie in Amstelveen, Aalsmeer en Hoofddorp is deze maand een cursus fotografie gestart, onder leiding van een professionele fotograaf. Dementie wordt gezien als een ouderdomsziekte. Toch is ongeveer 10% van de mensen met dementie jonger dan 65 jaar. Dementie op jonge leeftijd is ingrijpend, voor zowel de persoon met dementie als voor de directe omgeving.

Foto Amstelveen
(Bron RANA - 2021)

Fotocollage met het werk van Jonge Mensen met Dementie


In Amstelveen, Aalsmeer en Hoofddorp bestaan sinds 2017 dagbestedingen die specifiek zijn ingericht voor Jonge Mensen met Dementie (JMD). In deze dagbestedingen wordt de nadruk gelegd op de vaardigheden die mensen met dementie nog wèl hebben. Ook wordt gebruik gemaakt van hun fysieke fitheid om allerlei activiteiten te ondernemen. De cursus fotografie sluit daar op aan: zowel de creatieve als praktische kant van het nemen van foto’s wordt onderwezen.

Bovendien is aan de cursus een doel verbonden: meer bekendheid over JMD, erkenning dat er een specifieke behoefte is aan activiteiten en uitbreiding van de dagbesteding voor deze groep. Een 'reizende’ expositie van de foto’s helpt dit kenbaar te maken. Villa Randwijck aan de Catharina van Clevepark 10 in Amstelveen zal als eerste locatie de foto’s exposeren. Daarna is de expositie dagelijks te zien tijdens de openingstijden van Villa Randwijck.

RANA werkt voor deze cursus en expositie samen met de Projectgroep Jonge Mensen met Dementie. De financiering voorde cursus en de ‘reizende’ expositie wordt onder meer mogelijk gemaakt door de verkoop door RANA van zakjes paaseitjes in 2020 en 2021. Vanwege de beperkingen van de corona-maatregelen waren de cursussen en de expositie uitgesteld. Zie ook de website van RANA voor de laatste update. Bekijk de factsheet met cijfers dementie per gemeente (pdf 10 pagina’s). Op basis van voorspellingen van de toekomstige bevolkingsopbouw, is ook een prognose gemaakt van het aantal mensen met dementie in de toekomst. Deze berekening is gemaakt door ABF Research in opdracht van Alzheimer Nederland. Volgens de cijfers waren er in 2021 1.800 mensen met dementie in Amstelveen en volgens de voorspellingen wonen straks in 2050 3.300 dementerenden in de stad.


Update 5 december 2021

De opening van de foto expositie vindt plaats op 8 december 2021 om 16:00 uur. Vanwege de nieuwe coronabeperkingen moeten we helaas om 17:00 alweer sluiten, maar de expositie is van maandag t/m vrijdag te zien tijdens de openingstijden van Villa Randwijck van 9:00 tot 17:00 (gesloten tussen Kerst en Oud en Nieuw). Bij de opening kan maar een beperkt aantal mensen aanwezig zijn en daarom verzoeken we iedereen vanaf 9 december 2021 de foto-expositie te komen bekijken. Het is zeer de moeite waard en er is altijd een kop koffie in Villa Randwijck verkrijgbaar. Wilt u toch de opening meemaken, kijk dan op de 'livestream' via https://youtu.be/h7sQZbEABB4

Zie voor meer informatie de folder (pdf) van de expositie op onze website: De livestream van de opening is ook later terug te zien op YouTube en op de RANA-website.




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.