Bijgewerkt: 28 maart 2024

Frans Born Fietsenwinkel

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb.com
06-02-2019


Aan het begin van 2019 vertelde Frans Born het verhaal over hoe de zaak Born Fietsen is ontstaan.
Het begon allemaal toen J.C. (Johannes Carl) Born, geboren in 1875, kwam te wonen aan de Amsterdamseweg in Nieuwer-Amstel naast Aemstelle en later in een woning aan de Nieuwe Karselaan.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Johan Carl Born en echtgenote Gijsberta Lobbes
Het echtpaar is op deze foto al aardig op leeftijd


Carl was gehuwd met Gijsberta H.M. Lobbes, geboren in 1882 en werkte als meubelbekleder, waar hij heel goed in was. Hij won zelfs de eerste prijs toen hij meedeed aan ?Wedstrijden voor Handwerkslieden in Nederland?.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

1913 - 1e-prijs J.C. Born
Penning ?Wedstrijden voor Handwerkslieden in Nederland?


Het bedrijf liep enorm goed en Carl Born had veel medewerkers in dienst, maar dat nam af tijdens de bezettingsperiode van Nederland in de Eerste Wereldoorlog van 1914-1918. In die periode zette hij in verschillende advertenties, naast zijn prijspenning, dat hij ook banden van kinderwagens omlegde, kachelpijpen en ellebogen leverde en allerlei reparaties uitvoerde aan rijwielen, stofzuigers en naaimachines. Zo kwam het dat zijn zaak van alles had en deed, een soort ?Malle Pietje? winkel en druk bezocht.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Advertentie van rond 1924, waarin beschreven staat dat de zaak al 14 jaar reparaties verricht



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Nog een advertentie van rond 1924


Carl en Gijsberta kregen twee zoons: Johan Willem Ferdinand (Wim ? geboren in 1912) en Johan Carl (Carel ? geboren in 1914), maar ook een dochter Lien genaamd. Ondanks alle verschillende koopwaren, bleef Carl nog wel stoelen bekleden en ander meubilair.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Inschrijfregister gemeente Nieuwer-Amstel 1925


Rond 1925 huurden Carl en echtgenote een winkel-woonhuis aan de Willem van Beijerenlaan. In 1925 werden de huizen aan de Koen van Oosterwijklaan gebouwd en kocht de familie Cram huis nummer 47 en verkochten dit in 1929 aan Carl die er samen met zijn echtgenote Gijsberta kwam te wonen. Doordat Carl ook de schoorsteenpijpen etc. verkocht, ontstond bij de oudste zoon Wim Born het idee om een loodgietersbedrijf op te richten. Hij kocht een woning aan de overkant van zijn vaders huis, ook in de Koen van Oosterwijklaan en vestigde zijn bedrijf om de hoek, aan de Willem van Beijerenlaan.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Rijwielzaak annex woonhuis aan de Koen van Oosterwijklaan nr 47-49
De dakpannen zijn eraf gehaald, want er wordt een nieuwe dakgoot bevestigd



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Advertentie uit 1931 waarbij wordt vermeld dat de zaak al 21 jaar bestaat



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Spreekt voor zich


Het voorhuis van het pand nr 47 was de winkel en daar ging Carl door met de verkoop en reparatie van allerlei artikelen, ook van fietsen en bekleedde hij de meubels. Zoon Carel werkte bij de carrosseriefabriek Fa Zijlstra & Zonen.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Foto uit 1947 van de Carrosseriefabriek Fa Zijlstra & Zonen aan de Handweg



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Advertentie uit 1935 in het Amstelveensch Weekblad, met de vermelding dat de zaak inmiddels 25 jaar bestaat


Na ongeveer 7 jaar had hij het daar gezien, net na de Tweede Wereldoorlog. Hij huwde in 1948 Sjaan Morré en zij kregen 3 zoons en één dochter. Carel had flink gespaard en kocht het huis naast zijn vader nummer 49 en samen begonnen ze met uitbreiding van fietsenreparaties en verkoop. Het ene voorhuis was showroom en winkel en het andere was voor reparaties. Maar vader Carl bekleedde zo lang als hij kon nog stoelen naast de fietsen en overleed op 95-jarige leeftijd in 1970.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Bij deze advertentie staat een ander adres. Vermoedelijk was de drukker in de war met de loodgietersfamilie Born die aan de overkant van de Rijwielhandel woonde


De Koen van Oosterwijklaan, gelegen in Randwijck, was een echte winkelstraat met kleine middenstanders. Zo was er een garagebedrijf van Kleef op nr 2-4, een kruidenier op nr 17, een dames en herenkapsalon 'Maison Thea' van de familie Boelhouwer op nr 35 (de kapper is er nog anno 2019, maar wel met een andere naam/eigenaar), een schoenmaker en een fruitwinkeltje. Dus de fietsenzaak van Born op nr 47-49 paste daar goed in.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Kalenderadvertentie uit 1957



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Advertentie uit het Adresboek Nieuwer-Amstel van 1957


Carel en Sjaan kregen vier kinderen, een dochter Ina en drie zonen. De oudste zoon Charles, werd loodgieter en ging bij zijn oom Wim aan de overkant werken. De tweede zoon Rob ging werken bij Eneco en klom langzaam maar zeker op de ladder naar een hogere functie. Hij hielp ook nog lange tijd iedere zaterdag in de rijwielwinkel. De jongste zoon, voluit Frans Hendrik genaamd, geboren in 1955, wist niet goed wat hij wilde worden. Hij begon zijn vader steeds meer in de zaak te helpen en zodoende leerde hij het vak.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Foto uit 1975 Carel druk bezig met een reparatie


Vader Carel zei in een interview van 1975 tegen de verslaggever van het Amstelveensch Weekblad: 'Tijd is Geld en ik reken 20 gulden per uur. Dat is 33 cent per minuut, dus als ik voor iemand een boutje vastzet en het kost me 2 minuten, zeg ik gewoon ? voor u 65 cent! De tijden zijn tenslotte veranderd.' Dat Carel dit zei was meer omdat bekenden, als ze iets lieten doen aan hun fiets tegen Carel zeiden: ?Bedankt en tot ziens!? en gewoon aannamen dat Carel dat boutje of iets anders wel even gratis deed. Vandaar dat hij meteen tegen dit soort types zei hoeveel het kostte. Hij gaf al genoeg weg omdat hij zo amicaal was. Carel was dè fietsenmaker van Randwijck, maar hij vond de naam ?rijwielarts? ook wel passend.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Tekening uit 1970 van de architect om de beide panden te herzien


Eind 1970 nam Frans een architect in de arm om een ontwerp te maken waarbij de achterhuizen bij de winkel werden betrokken. Dit plan werd uitgevoerd zodat de begane grond van beide panden ??n grote winkel werd.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Uitnodiging uit het Amstelveens Weekblad, om in augustus 1971 de heropening van de zaak na een grondige renovatie te vieren als mede het 60-jarig bestaan



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Frans hangt de vlag uit voor de feestelijke heropening van de fietsenzaak



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Frans en moeder Sjaan in de vernieuwde winkel



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Frans en vader Carel trots in de mooie verbouwde zaak



(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Carel Born eigenaar van Born Fietsen in 1981


Carel?s echtgenote Sjaan overleed vrij onverwacht in 1982 toen Frans 27 was. Het overlijden deed Carel beseffen dat er zo maar wat kon gebeuren en besloot om zijn zoon Frans economisch eigenaar van de panden inclusief de winkel, te maken. Dit betekende dat als Carel zou komen te overlijden, Frans eigenaar van alles werd.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Bonnetje waar de kosten van reparatie of aankoop op werden genoteerd


Er staan alleen maar fietsen in de zaak. Daar wisten Carel en Frans echt alles van. Ook hadden ze zich toegelegd op racefietsen toen dat in trek kwam en wilden ze zich daarom niet verdiepen in de bromfietsen en alle techniek die daar weer bij hoorde. Frans was en is nog steeds een echte man van de fiets en fietst zelf ook heel wat kilometers.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Oorkonde van de Zilveren Legpenning
Vlnr: Carel Born, locoburgemeester Piet van den Heuvel en Wijnand Griese


Carel Born voetbalde bij DOS/Randwijck, maar toen de club werd opgeheven werd hij één van de oprichters van het huidige NFC dat toen 86 leden telde. Die oprichting vond plaats in 1942, waarvoor hij en de heer Wijnand Griese, van het gemeente bestuur van Amstelveen de Zilveren Legpenning kregen.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Vader Carel nog tot op hoge leeftijd actief in de zaak


Carel bleef nog lang actief in de winkel. Eind jaren 90 van de vorige eeuw begon hij te dementeren en eerst bleven Frans en zijn broer Rob hem thuis nog zoveel mogelijk helpen, samen met wijkverpleging. Toen dat niet meer ging verhuisde Carel naar het Verpleeghuis Zonnehuis, waar Frans hem dan nog wel eens een fiets bracht, zodat hij daaraan kon knutselen. Uiteindelijk overleed Carel op 85 jarige leeftijd in 2000.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een duo advertentie van de twee broers Born


Eerst was een fiets gewoon een fiets en langzaam maar zeker kwamen er steeds meer specifieke zaken bij, op en aan. Frans vertelde dat het met de fietsen altijd fluctueert. ?Zo heb je een periode van eenvoudige dames- en herenfietsen, dan komen er mountainbikes bij, dan wordt dat weer minder en krijgen de racefietsen weer de voorkeur, dan weer de fietsen met kinderbak eraan, toen de fietsen met een bagagedrager voor met een kist erop. Zo blijft het doorgaan, want nu hebben we weer al die verschillende E-bikes, om maar niet te spreken over de verschillende merken en kleuren, de zadels, versnellingen, kleuren en remmen. Je moet wel op de hoogte blijven. Als het wat rustiger zou zijn, zou ik eens een extra vaste dag vrij kunnen nemen, maar er sluiten steeds meer fietsenzaken, waardoor het eigenlijk alleen maar drukker wordt.?


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Anno 2019 adverteert de Born familie nog steeds samen, nu Wim en Harry van het loodgietersbedrijf
met Frans van de fietsen


Frans is gehuwd geweest en werd vader van twee dochters. Hij woonde in Uithoorn en fietste heerlijk iedere dag naar de zaak in Amstelveen. Na een jaar of 10 strandde dit huwelijk en heeft hij sinds 2004 een nieuwe vrouw in zijn leven, Eleonora Blokker. Geen familie van! Zij is een vrolijke, enthousiaste vrouw die Frans voor wat ze kan, helpt in de winkel en ook erg van fietsen houdt, maar wel op een E-bike. De scheiding van zijn echtgenote en het overlijden van vader Carel, vonden ongeveer in hetzelfde jaar plaats en zodoende betrok Frans de woning aan de Koen van Oosterwijklaan 47-49. Ook heeft hij een jaar of twintig geleden het pand ernaast, nummer 51 van mevrouw Hoogendoorn kunnen kopen, want zij waren altijd al goed bevriend met elkaar. Dit huis doet nu dienst als opslag en Frans heeft achter de zaak zijn werkplaats.


(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Frans en Eleonora voor het pand in de Koen van Oosterwijklaan nrs 47-49-51


De twee dochters van Frans komen altijd nog graag bij hun vader op bezoek, maar hebben helaas geen zin om de winkel later voort te zetten. Of de derde generatie Born fietsen overgaat op de vierde generatie valt dus nog te bezien.

De fietsenwinkel van Frans Born is te vinden aan de
Koen van Oosterwijklaan 47-49 te Amstelveen




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.