Bijgewerkt: 20 juni 2024

Fujifilm start fase II klinische studie van antiviraal middel Avigan

Nieuws -> Informatief

Bron: Fujifilm
09-04-2020

Fujifilm kondigde op 9 april 2020 de start aan van een fase II klinische studie van zijn griep-antiviraal geneesmiddel 'Avigan® Tablet' voor COVID-19 patiënten in de VS.

TOKYO, 9 april 2020 - FUJIFILM Corporation (President: Kenji Sukeno) kondigde de start aan van een Amerikaanse fase II klinische studie om de veiligheid en doeltreffendheid van zijn griepantiviraal geneesmiddel 'Avigan® Tablet'(generieke naam: favipiravir) te evalueren voor patiënten met COVID-19, een luchtweginfectie veroorzaakt door het nieuwe SARS-CoV-2 coronavirus.

Avigan, in Japan goedgekeurd voor productie en verkoop als een antiviraal griepmiddel, remt selectief RNA-polymerase af die nodig is voor de replicatie van het griepvirus. Door dit werkingsmechanisme wordt verwacht dat Avigan mogelijk een antiviraal effect heeft op het nieuwe coronavirus, omdat coronavirussen, net als influenzavirussen, enkelstrengs RNA-virussen zijn die ook afhankelijk zijn van virale RNA-polymerase. Op 31 maart kondigde Fujifilm de start aan van een fase III klinische studie van Avigan voor COVID-19 patiënten in Japan.

De klinische studie in de VS zal ongeveer met 50 patiënten met COVID-19 beginnen, in samenwerking met Brigham and Women's Hospital, Massachusetts General Hospital en de University of Massachusetts Medical School. Fujifilm zal blijven werken aan een behandelingsmethode voor COVID-19 patiënten door middel van het uitvoeren van klinische studies, en zal bijdragen aan het zo snel mogelijk beëindigen van de verspreiding van deze wereldwijde pandemie door het verhogen van de productie van Avigan in samenwerking met strategische partners.

Foto Amstelveen
(Bron Fujifilm - 2020)

Avigan remt selectief RNA-polymerase af die betrokken is bij de virale replicatie van influenza. Favipiravir, ook bekend als T-705, Avigan, of 'Favipira', of favilavir is een antiviraal geneesmiddel dat wordt ontwikkeld door Toyama Chemical (Fujifilm groep) van Japan met activiteit tegen vele RNA-virussen (RiboNucleic Acid)


Avigan Tablet werd goedgekeurd voor productie en verkoop in Japan in 2014 als een influenza-antiviraal geneesmiddel. Het geneesmiddel komt alleen in aanmerking voor gebruik, wanneer er sprake is van een uitbraak van nieuwe of terugkerende griepvirusinfecties, waarbij andere griep-antivirale geneesmiddelen niet of onvoldoende effectief zijn, en de Japanse overheid besluit het geneesmiddel te gebruiken als tegenmaatregel tegen dergelijke griepvirussen. Het geneesmiddel mag alleen worden geleverd naar het oordeel van het Japanse ministerie van Volksgezondheid, Arbeid en Welzijn. Het wordt daarom alleen op verzoek van de Japanse regering vervaardigd en gedistribueerd. Als zodanig is Avigan nooit algemeen gedistribueerd op de markt en is het niet beschikbaar in ziekenhuizen en apotheken in Japan. Avigan is niet goedgekeurd voor distributie in de VS of in andere overzeese landen.

Fujifilm Holdings Corporation (富士フイルム株式会社, Fujifuirumu Kabushiki-kaisha), handelend onder de naam Fujifilm (gestileerd als FUJIFILM), of gewoon Fuji, is een Japanse multinational op het gebied van fotografie en beeldvorming met het hoofdkantoor in Tokio.

De belangrijkste activiteiten van Fujifilm zijn de ontwikkeling, productie, verkoop en service van oplossingen voor zakelijke documenten, medische beeldvorming en diagnostische apparatuur, cosmetica, regeneratieve geneeskunde, stamcellen, biologische productie, optische films voor platte beeldschermen, optische apparaten, kopieerapparaten en printers, digitale camera's, kleurenfilm, kleurenpapier, fotofinish-apparatuur, fotofinish-chemicaliën, grafische apparatuur en materialen.

Begin maart 2020 is Fujifilm al begonnen met het verhogen van de productie van Avigan en is nu van plan om de productie van Avigan te versnellen door middel van samenwerking met binnenlandse en buitenlandse partners om tegemoet te komen aan de behoeften van de Japanse regering en andere landen. Fujifilm is van plan om oprecht samen te werken met de levering van Avigan aan dergelijke landen in overleg en coördinatie met de Japanse regering om COVID-19 te bestrijden en bij te dragen aan de aanpak van de verspreiding van deze wereldwijde pandemie in een zo vroeg mogelijk stadium.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.