Bijgewerkt: 22 februari 2024

GSM jammers zijn tijdens school eindexamens verboden

Nieuws -> Informatief

Bron: Agentschap Telecom
28-04-2015

Spieken met de mobiele telefoon, een probleem, waar steeds meer scholen mee worstelen. Een aantal daarvan heeft een illegale oplossing bedacht, het inzetten van een jammer. Agentschap Telecom ziet er tijdens de examenperiode op toe, dat deze stoorzenders niet gebruikt worden. Een jammer zorgt ervoor, dat alle mobiele signalen rond deze stoorzender geblokkeerd worden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld studenten tijdens hun examens hun antwoord niet opzoeken op internet, of antwoorden aan elkaar app’en of sms’en.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2015)

Een GSM detector


Buiten school

Nadeel is dat de werking van de jammer verder gaat en dat in de hele school om zelfs daarbuiten niet mobiel gebeld kan worden. Hierdoor is ook het alarmnummer 1-1-2 niet bereikbaar. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren, niet alleen op school, maar ook in de directe omgeving. Ook kan mobiele data, of navigatie verstoord worden. Dat zorgt voor economische schade, maar soms ook voor veiligheidsrisico’s, bijvoorbeeld als hulpdiensten die toepassingen gebruiken. Daarom zijn jammers verboden.

Agentschap Telecom controleert tijdens de examenperiode extra, of scholen het mobiele verkeer niet blokkeren. Voor scholen die een alternatief zoeken om digitaal spieken tijdens de examens te voorkomen: laat de leerlingen hun mobiele telefoon en smartwatches inleveren. Zoekt een school toch een technische oplossing? Denk dan aan een GSM detector, waarmee ook de telefoons die niet vrijwillig zijn afgegeven kunnen worden ontdekt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.