Bijgewerkt: 23 april 2024

Ganzenoverlast op Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Provincie NH / Wikipedia
21-02-2008

Er worden extra maatregelen genomen op Schiphol om de overlast van grote groepen ganzen te beperken- meldt de Provincie Noord-Holland.

Een aanvaring met een grote vogel als een gans kan leiden tot grote schade aan vliegtuigmotoren en kan een risico vormen voor de vliegveiligheid. Schiphol trok vorig jaar aan de bel over het sterk gestegen aantal ganzen in de regio.

Gans Amstelveenweb
(Wikipedia - 2008)

De grauwe gans (Anser anser) is de in Nederland meest voorkomende grijze gans. De ganzen zijn soorten uit de familie der Anatidea. Tijdens de vogeltrek vliegen de vogels in een V-vorm, waarbij ze het bekende gak-gak roepen


Op dit moment bevinden zich naar schatting tussen de 5000 tot 10.000 ganzen binnen een straal van 10 kilometer om de luchthaven. Een ganzenpopulatie verdubbelt ongeveer iedere twee jaar.

“Het aantal ganzen blijft sterk toenemen en daarmee dus ook de kans op incidenten. Daarom is het noodzakelijk om nu maatregelen te nemen, zodat vliegen ook in de toekomst veilig blijft”, aldus gedeputeerde Peter Visser.

Maatregelen

Schiphol heeft al maatregelen genomen om de vogels van de luchthaven weg te houden. Ze hebben vogelwachters in dienst die 24 uur per dag actief vogels vangen, verjagen of, in het uiterste geval, doden. Ook gebruikt Schiphol speciale vogelonvriendelijke grassen, schriklinten en gaskanonnen, maar al die maatregelen blijken niet genoeg en de ganzen blijven gewoon rondvliegen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.