Bijgewerkt: 24 juni 2024

Geautomatiseerde zelfservice paspoortcontrole op Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Rijksoverheid
28-03-2012

Minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) heeft op Schiphol een proef gestart met poortjes voor geautomatiseerde paspoortcontrole. Met gezichtsherkenning vergelijken de poortjes de reizigers met de digitale pasfoto in hun paspoort. Ook wordt gecontroleerd op valse paspoorten en op gezochte personen.

De poortjes zijn bedoeld om de paspoortcontrole snel, makkelijk en toch veilig te laten verlopen. Het aantal reizigers op Schiphol zal de komende jaren verder stijgen, maar het aantal paspoortbalies en het aantal marechaussees kan niet eindeloos worden uitgebreid.

veiligheidspoort  Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2012)

Veiligheidspoortjes op Schiphol


De poortjes nemen een deel van het routinewerk van de Koninklijke Marechaussee over. Die houdt daardoor meer tijd over voor het observeren van het gedrag van reizigers. De Marechaussee houdt op afstand toezicht op de poortjes, en kan altijd besluiten een reiziger nader te controleren.

De poortjes zijn geschikt voor paspoorten met een chip uit alle EU-landen en Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland. De komende tijd worden reizigers uitgenodigd om van de poortjes gebruik te maken. Het is de bedoeling het systeem later dit jaar volledig in gebruik te nemen. In totaal komen er 36 poortjes (bij vertrekhal 3, aankomsthal 3 en bij het grensfilter tussen Schengen en niet-Schengen). Reizigers kunnen ook altijd nog kiezen voor de huidige paspoortcontrole aan de balies.

De geautomatiseerde paspoortcontrole is een project van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Koninklijke Marechaussee en Schiphol Group. De poortjes zijn ontwikkeld door Accenture en worden geleverd in samenwerking met VisionBox.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.