Bijgewerkt: 24 februari 2024

Gedenken met muziek

Nieuws -> Kerk

Bron: Fam. Sitvast-Zaal
16-04-2013

Bijzonder concert in de Augustinuskerk

Er staat iets bijzonders te gebeuren in de Augustinuskerk in Amsterdam Buitenveldert. Twee van de mooiste koren uit de regio zullen tezamen het beroemde 'Requiem' van Gabriel Fauré uitvoeren. Een bijzondere gebeurtenis op een bijzondere dag: 4 mei, Dodenherdenking.

Het requiem, dat in zijn geheel wordt uitgevoerd, is vermaard om zijn prachtige harmonieën, melodie-lijnen, en serene stemming. Het is niet dramatisch, zoals dat van Mozart, of triomfantelijk en bombastisch zoals dat van Verdi, of Berlioz. Een bekende uitspraak van Fauré om het requiem te componeren zegt genoeg: ‘Ik heb het nergens voor gecomponeerd… gewoon voor het plezier, als u me dat toelaat te zeggen!’

requiem Amstelveen
(Bron Cantemus Dominum - 2003)

De flyer van het concert in de Augustinuskerk


De uitvoering begint om 15 uur en wordt voorafgegaan door de Cantique de Jean Racine, eveneens van Fauré, en het Ave Verum en het Laudate Dominum van Mozart. Deze werken gelden als een ouverture op het Requiem, en maken zodoende het een uur durende programma rond.

Het concert wordt uitgevoerd door het gerenommeerde thuiskoor van de Augustinuskerk: het Latijns Parochie Koor Cantemus Dominum, onder leiding van Herman Paardekooper. Speciaal voor deze gelegenheid zingt dat koor samen met het bekende Amsterdamse Plankenkoor, dat onder leiding staat van de oud-LPK dirigent/organist Bram Biersteker die nu achter het orgel plaats neemt.

Augustinuskerk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2003)

De St. Augustinuskerk is genoemd naar de kerkvader Augustinus Aurelius (354-430)


Dankzij die muzikale samenwerking zullen ruim zeventig zangers en zangeressen het requiem ten gehore brengen. Solisten Nikki Treurniet (sopraan) en Tim Maas (bariton) nemen de solostukken voor hun rekening.

Dit bijzondere concert is gratis toegankelijk, omdat de Augustinuskerk meer wil zijn dan kerk. Niet alleen een plek van samenkomst, bezinning en overdenking, maar op zaterdag 4 mei 2013 dus ook van herdenking; u bent van harte welkom!

Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven het herdenkingsconcert bij te wonen, rijdt er een speciale bus langs onder meer verzorgingshuizen in de buurt. Indien u daarvoor belangstelling heeft, kunt u zich aanmelden via de website www.lpkcantemus-dominum.wix.com/lpk Adres: St. Augustinusparochie Amstelveenseweg 965 1081 JG Amsterdam-BuitenveldertAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.