Bijgewerkt: 21 november 2024

Gedenkplaat onthuld in Amstelveen aan de Keizer Karelweg

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb
31-10-2021

Op zaterdag 30 oktober 2021 kwam een klein gezelschap bij elkaar om een gedenkplaat te onthullen in verband van de dramatische gebeurtenissen van 80 jaar geleden. Op 30 oktober 1941 werden op deze plek door Engelse bommenwerpers twee huizen aan de Keizer Karelweg nr 436 en 438 verwoest, liepen vier andere huizen zware schade op en stierven hierdoor vijf bewoners.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Voor de twee onder één kap woning aan de Keizer Karelweg staan de deelnemers aan de herdenking al klaar voor de onthulling


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Ook familieleden en buurtbewoners kwamen naar de herdenking


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten verwelkomt de aanwezigen

Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten en Anneke Bulk van de Vereniging Historisch Amstelveen waren samen met de familieleden van de overleden slachtoffers aanwezig. Herbert Raat vond het fijn dat er toch nog zoveel mensen waren gekomen op de regenachtige middag. Temeer omdat het toch een heel belangrijk moment van de geschiedenis is in Amstelveen, waar vreselijke dingen zijn gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. De gemeente Amstelveen probeert nu met bewoners om zoveel mogelijk zaken vast te leggen van deze oorlog en één daarvan is deze gedenkplaat. Hij gaf daarna het woord aan mevrouw Anneke Bulk want zij was de initiatiefneemster van dit gebeuren.

Foto Amstelveen
(Bron Stadsarchief Amsterdam - 2021)

Op 30 oktober 1941 werden op deze plek door Engelse bommenwerpers twee huizen aan de Keizer Karelweg nr. 436 en 438 verwoest, liepen vier andere huizen zware schade op en stierven hierdoor vijf mensen

Mevrouw Bulk vertelde dat zij in 1977 met haar echtgenoot het huis nr 428 kocht en toen ze bezig waren het op te knappen, vonden ze tussen de eerste en tweede verdieping een kruipruimte. Beiden dachten toen dat daar misschien onderduikers hadden gezeten. Ze gingen verder klussen totdat haar man zei, iedereen naar buiten. De reden was dat hij een oorlogsbom had aangetroffen, waarna de politie de zaak verder heeft afgehandeld. Door deze zaken waren ze wel geprikkeld en vroegen de buren of die iets wisten van onderduikers, maar niemand kon er iets over vertellen. Buurtbewoners vertelden wel dat hun huizen erg beschadigd waren, maar dat alles weer snel werd hersteld. Dat kwam door een wethouder die de huizen van nr 436 en 438 liet opbouwen, de beschadigde huizen liet herstellen en zelf, toen wonende op nr 428, nu het huis van het echtpaar Bulk, van de gelegenheid gebruik maakte door een bijkeuken aan te bouwen!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Anneke Bulk van de Vereniging Historisch Amstelveen was op jonge leeftijd ooggetuige van het bombardement en vertelt
over het drama dat hier 80 jaar geleden heeft plaatsgevonden

Mevrouw Bulk vertelde verder dat toen Tini Visser’s boek verscheen, die zelf in de Da Costalaan woonde, zij geboeid raakte door de verhalen. Mevrouw Bulk kwam daar ook met haar ouders terecht, omdat zij geen huis meer hadden in de oorlog en kregen daar een huis van een gevangen gezette NSB-er.

Na haar pensionering werd mevrouw Bulk lid van de Vereniging Historisch Amstelveen en nam plaats in het bestuur. Van daaruit heeft ze vele lezingen gegeven over het verleden van Amstelveen en ook over de oorlog in Amstelveen. In de beeldbank van Amsterdam kwam ze foto’s tegen van de huizen aan de Keizer Karelweg en andere gebouwen in Amstelveen die allemaal waren verwoest. Ze las in het boek van Tini Visser dat hier een muziekavond was geweest waar ze allemaal heel gezellig bij elkaar hadden gezeten en daarna gewoon naar huis gingen. Het was wel oorlog maar toch was het best gezellig. Twee ouderparen en één van de kinderen, de andere kinderen waren uit logeren, waren thuis toen uit het niets om half drie in de nacht door overvliegende Engelse vliegtuigen enkele bommen werden afgeworpen op de Keizer Karelweg. De dubbele villa van Koolhaas en Jurrema werd grotendeels verwoest. Een groot aantal andere huizen raakte zwaar beschadigd door de bominslagen. Het oorspronkelijke doel van de vliegers was de militaire bunker van de Luftwaffe aan de Wolfert van Borsselenweg, waar een telegrafisch- meteorologisch station werd ingericht dat metingen deed voor Fliegerhorst Schiphol. (Red: Of het doel echt de bunker was wordt nog onderzocht door de gemeente, aangezien de bunker toen nog niet was gebouwd! Wordt vervolgd)

Dat was dus een grote misser, maar dit gebeurde nog twee keer. Eén keer in de Henegouwse laan en één keer op de Charlotte van Montpensierlaan. Daar werden ook huizen verwoest en overleden de bewoners, waar men afgelopen jaren gedenkstenen heeft geplaatst.

Nu liep mevrouw Bulk met Willemijn Paijmans adviseur Cultureel Erfgoed bij de gemeente Amstelveen de historische wandeling om alles te checken, waarbij ter sprake kwam dat er op de Keizer Karelweg geen gedenksteen lag. Willemijn opperde dat mevrouw Bulk die zou aanvragen en zo geschiedde. Met hulp van Willemijn en Fleur Albers beleidsmedewerkster Kunst en Cultuur, is het heel goed voor elkaar gekomen, zo vertelde mevrouw. 'Het is heel belangrijk omdat er nu geen mensen meer zijn die hier de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt.'

Na haar indrukwekkende verhaal onthulde wethouder Raat, samen met mevrouw Bulk en nabestaanden de gedenkplaat met de volgende tekst:

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De gedenkplaat voor de woonhuizen aan de Keizer Karelweg 436-438.
(Ter info: de tekst van de gedenkplaat is niet correct en wordt door de gemeente vervangen. De bunker werd in 1943 door de Duitsers gebouwd, dus in 1941 konden de Engelse RAF piloten deze niet als doel gebruiken)

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De aanwezigen staan nog even stil bij de net onthulde herdenkingsplaat

Na de bijeenkomst werden de deelnemers getrakteerd op thee, koffie en grote koeken in de naastgelegen Pauluskerk, waar ze nog even met elkaar over de gebeurtenissen konden napraten en/of ervaringen delen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Anneke Bulk en Jos Groot oud-raadslid van CDA-Amstelveen en buurtbewoner in gesprek in de Pauluskerk

Fliegerhorst
Fliegerhorst is de Duitse naam voor een grote luchtmachtbasis. De aanduiding ontstond kort voor de Tweede Wereldoorlog. Het was de aanduiding van een Duits militair vliegveld met de status van zelfstandig hoofdvliegveld met uitgebreide faciliteiten. Na de Duitse inval in Nederland in mei 1940 begonnen de Duitsers meteen met de opwaardering van een aantal Nederlandse vliegkampen en de aanleg van nieuwe vliegvelden. De belangrijkste van deze Duitse militaire vliegvelden werden Fliegerhorst genoemd en dienden voor de aanval op Groot-Brittannië en als eerste luchtverdedigingslinie voor Duitsland.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.