Bijgewerkt: 17 augustus 2022

Gedeputeerde Zita Pels heeft de geldmeter bij de St. Urbanuskerk bijgewerkt

Nieuws -> Kerk

Bron: Amstelveenweb
04-06-2021

Op donderdag 3 juni 2021 bracht mevrouw Zita Pels GroenLinks gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland een bezoek aan de St. Urbanuskerk in Bovenkerk, waar zij de aan de buitenmuur hangende geldmeter naar een hogere stand mocht verven vanwege de gegeven subsidie van 175.000 euro.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Clem Venne voorzitter van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus ontvangt Tjapko Poppens
de burgemeester van Amstelveen voor de kerk

De Provincie Noord-Holland heeft de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus een belangrijke subsidie toegekend van 175.000 euro. Deze is voor het herstel van de door Frans Loots rond 1900 geschilderde kruiswegstaties die tijdens de brand zwaar zijn beschadigd. Het Prins Bernhard Cultuurfonds doneerde daarbij nog eens 25.000 euro, vandaar dat de geldmeter nodig moest worden bijgewerkt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Pastoor Eugène Jongerden van de Urbanuskerk heet gedeputeerde Pels welkom in Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Vlnr.: Herbert Raat wethouder Cultuur met Tjapko Poppens burgemeester en Zita Pels gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland voor de ingang van de St. Urbanuskerk


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Ad Verkleij bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus, Stieneke Kruijer raadslid van GroenLinks-Amstelveen en Herbert Raat (VVD) wethouder Cultuur voor de kerk

De koffie stond voor de vroegkomers klaar en werden hartelijk ontvangen door de heer Clem Venne en andere leden van het kerkbestuur. Natuurlijk was ook pastoor Eugène Jongerden aanwezig evenals de burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens, Herbert Raat (VVD) wethouder Cultuur en Jazzy de Groot, de restaurator van de staties. De heer Venne heette rond 11.45 uur iedereen welkom en specifiek mevrouw Zita Pels. Zij is politica van GroenLinks en sinds 2019 namens GroenLinks lid van de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland met in haar portefeuille onder andere Financiën, Circulaire economie en Cultuur. Venne vertelde ‘iedereen zal het wel begrepen hebben, maar we hebben ooit subsidie aangevraagd voor het herstel van de kruiswegstaties en die werd toegezegd door mevrouw Pels, vandaar dat zij hier nu aanwezig is’.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Voorzitter Clem Venne heet alle aanwezigen welkom

Daarna kreeg burgemeester Tjapko Poppens het woord. Hij heette met name Zita Pels welkom in Amstelveen en Ernst van der Klei ook van de provincie NH, wethouder Raat, pastoor Jongerden, parochiebestuur en alle andere belangstellenden. Hij zei onder meer: ‘Een kerk is belangrijk, eeuwenlang is een kerk al belangrijk om onderdak te bieden voor geloofsgenootschappen, om bijzondere momenten in je leven te vieren, maar hier in Amstelveen heeft deze kerk een nog grotere betekenis. Niet alleen voor de skyline van Amstelveen, maar ook de functie van het gebouw. Het gebouw is een beetje van ons allemaal, of je nu kerkelijk bent of niet en het parochiebestuur weet dat, maar ook de kerkgangers.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Burgemeester Poppens aan het woord

De grote betrokkenheid van iedereen zie je hier terug en daarom zijn we supertrots op wat hier gebeurt. Alle vrijwilligers die hier bezig zijn of het nu een chocolade actie is, of de leien die je kunt beschrijven die voor de eeuwigheid op het dak worden gelegd. De Amstelveense inwoners tonen de betrokkenheid door donaties zowel particulier als zakelijk. De gemeente Amstelveen deed ook een bijdrage en wij vinden het belangrijk dat de kerk in de toekomst ook opengaat voor niet kerkelijke activiteiten, dat het iets van ons allemaal blijft. Ik vind het een groot genoegen dat de provincie NH dat, om die reden ook doet.

Na een applausje kreeg mevrouw Zita Pels het woord en bedankte voor de uitnodiging. Ze vertelde dat ze zich had ingelezen en ook wat er dan allemaal was gebeurd en vond dat een enorme blijk van gemeenschap. 'Op zo’n plek, met z’n allen van we hebben nu iets vreselijks meegemaakt, maar we hebben zoveel vertrouwen in de toekomst, vertrouwen in elkaar. Wij kiezen er als gemeenschap meteen voor om weer te gaan voor herbouw. Ik denk dat dit voor nog een beetje meer staat dan om ons erfgoed te behouden waar wij als provincie natuurlijk erg enthousiast voor zijn, waar wij ons voor inzetten en graag ook geld èn tijd èn kennis voor beschikbaar stellen. Maar dat dit ook gaat om die sterke gemeenschap met elkaar te behouden, elkaar kunnen opzoeken en ook verbreden, zodat de kerk een plek wordt voor nog meer mensen dan alleen de geloofsgemeenschap. Die gemeenschap geeft ook door dat het een plek is waar we allemaal mogen zijn en elkaar kunnen vinden. Door de kerk te behouden verzekeren we de herinneringen van vroeger, dat die er toch nog mogen zijn, maar ook een plek voor de toekomst, voor nieuwe herinneringen voor de geloofsgenootschap en de rest van de gemeente.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Zita Pels tijdens haar toespraak. Zij is sinds 2019 namens GroenLinks
lid van de Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Holland

En waar ik zelf heel blij van word, dat we voor de toekomst zorgen op een duurzame manier, dat we dat klimaat neutraal doen. Ik zeg altijd tegen mensen, als je dat kan met een kerk of met een ander erfgoed dat heel complex is, dan kan het gewoon overal. De gemeente laat dus zien dat je samen kunt werken aan een duurzaam toekomstperspectief dat ook nog past binnen dat grote verhaal dat we met z’n allen voor elkaar moeten krijgen. Ik ben blij dat wij daaraan bij mochten dragen en voor de toekomst: mocht er nog hulp nodig zijn, weet ons als provincie te vinden want we dragen graag bij aan dit initiatief. Ik ben blij dat ik er nu ben en hopelijk nog eens tot een volgende keer.'

Ook zij kreeg applaus en het werd duidelijk dat de burgemeester zijn oren had gespitst, want hij zei tegen Zita dat ze zeker nog eens mocht terugkomen. De aanwezigen vonden de toespraak van de gedeputeerde ook zeer positief en ze hopen dat de provincie nog meer subsidies beschikbaar stelt voor de restauratie van de kerk, want de kas moet nog met 800.000 euro gevuld worden. De subsidie is 50% van het totale bedrag aan kosten voor de restauratie van de kruiswegstatie, want die wordt gezien als belangrijk cultureel erfgoed, dus dit is sowieso een hele mooie en belangrijke bijdrage.

Na de speech moest de geldmeter worden bijgewerkt, maar eerst werd er in de kleine kapel voor een beperkt aantal mensen, ook weer vanwege de coronamaatregelen, een presentatie gehouden. Vicevoorzitter van het parochiebestuur, de heer Ad Verkleij vertelde over wat er zoal aan het dak en verder was hersteld en wat de plannen zijn voor de herinrichting van de kerk. Hierbij werden er dia’s getoond en er werd verteld over een gemeenschapsruimte die gebouwd gaat worden achter de pastorie en naast de kerk. Voor een groot deel heeft de gemeente Amstelveen hier al toestemming voor gegeven.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Voorzitter Clem Venne begeleidt Jazzy de Groot, restaurator van de beschadigde schilderijen naar de kapel waar zij uitleg geeft over de restauraties. Jazzy heeft een professioneel doctoraat in de conservering en restauratie van cultureel erfgoed

Aansluitend in de kleine kapel kreeg mevrouw Jazzy de Groot, een deskundig restaurator het woord. Zij is degene die gevraagd is om de kruiswegstaties te herstellen en is nu bijna een jaar bezig. Ze werd al snel na de brand benaderd met de vraag of ze überhaupt te redden waren. Het geluk is dat ze niet zijn verbrand, maar dat de olieverf die op het linoleum zit wel enorm veel blazen in de verf heeft veroorzaakt en dat als je de grote blazen aanraakte, ze soms verpulverden en dan was de verf weg. Ook is er veel bluswaterschade, maar dat is niet de grootste ramp. Het water heeft de vernis aangetast en de verf eronder is redelijk goed gebleven. De staties zijn in drie categorieën verdeeld, de minder-, de matig- en de erg beschadigde staties. Jazzy vertelde over het monnikenwerk want elk blaasje afzonderlijk moet je verwarmen en dan zachtjes terugdrukken en vastlakken (heel simpel hier opgeschreven want het is echt heel moeilijk en tijdrovend werk).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

2de statie: Jezus neemt het kruis op zijn schouders. Jezus verschijnt hier dus met wit gewaad en met een aureool, dat is een goud oplichtende cirkel achter het hoofd om de heiligheid aan te geven. Het bordje met de reden van zijn kruisiging is er te zien: Jesus Nazarenus, Rex Judaeorum: Jezus van Nazareth, koning van de Joden. (Joh. 19, 19). De door de brand veroorzaakte bubbels die nog te zien zijn is niet in de verf, maar daar waar het linoleum zelf opbolt van de spaanplaat

Soms was Jazzy met een deel van de statie klaar en dan kwam na een paar dagen een deel van het herstelde weer los. Die delen moet ze dan wel bijwerken met verf. Jazzy gebruikt voor het herstel geen olieverf maar kunsthars met bepaalde kleurpigmenten en die verf maakt ze zelf. Retoucheren met olieverf verdonkert in de loop der jaren en zou na bv 50 jaar een storend effect hebben. De verf die zij maakt zou er gewoon weer afgehaald kunnen worden.

Linoleum is heel breekbaar en het positieve is dat bij de staties het linoleum op multiplexplaten is geplakt, waardoor het niet snel kan afbrokkelen. Toch zijn er wel bobbels te zien waar het linoleum zelf wat ‘gesmolten’ is en dat is niet te verhelpen. Als straks de staties weer in de kerk hangen, kan het zijn dat er teveel kleurverschil zit vanwege de gebruikte verfkleur tussen de ene en de andere bij de herstel werkzaamheden, dus in de kerk zelf zal dat te zijner tijd worden beoordeeld en bijgewerkt.

Tot slot gaf zij gedeputeerde Zita Pels en Tjapko Poppens een verslag met foto’s van haar werk dat al gedaan is en dat telkens zal worden aangevuld als de werkzaamheden weer vorderen. Zita Pels complimenteerde Jazzy met het tijdrovende werk.
Met een in slechte staat verkerende statie is Jazzy ruim 400 uur bezig! De burgemeester vroeg hoelang ze nog bezig zou zijn en het antwoord was, er zijn 14 kruiswegstaties en 11 kleinere afbeeldingen, dus reken maar uit, maar sommigen zijn dus wel wat minder beschadigd. Stel gemiddeld dan 300 uur per schilderij maal 35 dan kom je toch al snel op 10.500 uur werk en dan later nog het bijwerken in de kerk als alles weer hangt. Een geweldige klus, maar ook heel dankbaar zei Jazzy tot slot. Frans Loots (1863-1924) de maker van de schilderijen zou ook tevreden zijn als hij de gerestaureerde schilderijen zou bekijken!

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Zita Pels schildert de geldmeter van de St. Urbanuskerk bij samen met een medewerker van bouwbedrijf Nico de Bont

Na deze presentatie was het dan eindelijk zover en beklom Zita Pels de steiger met ladders om op de volgende etage te komen, samen met een medewerker van het bouwbedrijf Nico de Bont. Bovenaan gekomen verfde zij als een geroutineerde schilder de geldmeter bij met een kwast en felrode verf. Dat duurde even want er waren heel wat likjes verf nodig om tot de behaalde stand te komen. Toen de klus was geklaard werd er kleine rondleiding door een stukje van de kerk gegeven aan mevrouw Pels en de burgemeester en tot slot konden beiden hun naam op een lei voor op het dak schrijven. Na een kopje koffie, wat interviews en een bedankje nam de gedeputeerde Zita Pels afscheid. Ieder ging vervolgens ook zijns weegs.Bekijk ook de video waarin de speeches te beluisteren zijnAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.