Bijgewerkt: 8 mei 2024

Geen dienstwoningen voor personeel basisscholen in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
28-09-2023

Tijdens de raadsvergadering van 30 november 2022 heeft de gemeenteraad van Amstelveen de motie 'vreemd aan de orde van de dag - Dienstwoningen in Amstelveen' aangenomen. Hierin verzoekt u het college:

•Bij Amstelveense zorg- en onderwijsinstellingen te inventariseren of zij mogelijkheden zien om op eigen terrein dienstwoningen voor medewerkers te realiseren;

•Te onderzoeken welke belemmeringen er eventueel weggenomen moeten worden om de realisatie van dienstwoningen op het terrein van geïnteresseerde instellingen mogelijk te maken;

•De raad uiterlijk in het derde kwartaal van 2023 te informeren over de uitkomsten van deze inventarisatie en eventueel daarop volgende onderzoeken. Graag informeren wij u over de uitvoering van de motie.

Onderwijsinstellingen. Wij hebben gesproken met basisscholen, middelbare scholen, één MBO-college en een onderwijsstichting waar tien basisscholen bij aangesloten zijn. Hieruit bleek dat op twee scholen na alle scholen regelmatig signalen ontving dat het voor personeel moeilijk is om betaalbare huisvesting te vinden in en om Amstelveen. Dit resulteert er in dat medewerkers genoodzaakt zijn om verder buiten de regio te gaan wonen, met lange reistijden tot gevolg. Ook komt het voor dat men uiteindelijk vertrekt uit Amstelveen om op een school dichter bij huis te gaan werken.

Foto Amstelveen
(Bron: KLM Aerocarto Amstelveen - 1956)

De Lagere Landbouwschool 'Amstelland' in 1956 vanuit de lucht met ernaast een kleine dienstwoning voor het hoofd van de school. Op de foto is te zien dat de huizen aan de Essenlaan en de huizen aan de Plesmansingel ('boven' de school) nog gebouwd moeten worden

Helaas hebben alle scholen aangegeven dat het voor hen niet mogelijk is om dienstwoningen op eigen terrein te realiseren. De voornaamste reden die hiervoor genoemd wordt is ruimtegebrek, gevolgd door het gebrek aan financiële middelen. Een aantal scholen gaf ook aan geen voorstander te zijn van dienstwoningen, omdat dit tot ongezonde woon-werk verhoudingen kan leiden. De onderwijsstichting gaf echter aan dit wel een waardevolle ontwikkeling te vinden, zij het niet op eigen terrein. Eén locatie in Amstelveen met dienstwoningen onder een tijdelijk huurcontact zou (startend) personeel de tijd en ruimte bieden om naar een duurzame woning in Amstelveen e.o. te zoeken en zich zo aan de regio te binden.

Suggesties van scholen om dienstwoningen te realiseren in leegstaande panden nabij sluiten hierbij aan. Ook de voorrangsregeling voor zorg- en zorg en onderwijspersoneel werd als potentiële oplossing genoemd. Naar verwachting gaat deze voorrangsregeling begin volgend jaar opnieuw van start.

Zorginstellingen. Daarnaast hebben wij contact gehad met een aantal zorgpartijen in Amstelveen. Het beeld dat personeel moeilijk aan een woning komt wordt herkend. Echter geven de zorgpartijen aan dat de realisatie van dienstwoningen op eigen terrein niet tot één van de opties behoort. Hier wordt eveneens het gebrek aan ruimte en financiële middelen als voornaamste redenen genoemd die de realisatie van dienstwoningen op eigen terrein in de weg staan.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.