Bijgewerkt: 25 juni 2024

Geen kolencentrale in Amsterdam

Nieuws -> Amsterdam

Bron: Gemeente Amsterdam / Wikipedia
09-07-2008

De gemeente Amsterdam gaat geen locatie aanwijzen voor een nieuwe kolencentrale in Amsterdam. Het college schrijft dit in een zienswijze aan de ministers van Economische Zaken en Ruimtelijke Ordening. De zienswijze is een reactie op de plannen van het Rijk om nieuwe elektriciteitsvoorzieningen te realiseren.

De gemeente Amsterdam wil onder de huidige voorwaarden geen ruimte maken voor een nieuwe kolencentrale in Amsterdam. Er zijn onvoldoende garanties over de milieubelasting van zo’n centrale. Amsterdam roept het Rijk dan ook op om veel meer in te zetten op energiebesparing en het ontwikkelen van duurzame energie.

Wethouder van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening): “Amsterdam wil een leefbare metropool zijn. Wij doen ons best de lucht schoner te maken en de CO2 uitstoot van de stad te verminderen. De bouw van een extra ouderwetse kolencentrale is dan ook nu niet verstandig. We kunnen beter investeren in energiebesparing, zoals wij met de klimaatneutrale nieuwbouw doen”.

Kolencentrale Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Tekening van een thermische energiecentrale


Wat is een kolencentrale?

Een kolencentrale is een thermische elektriciteitscentrale die gestookt wordt met steenkool. Kolencentrales worden, vanwege de hoge CO2-uitstoot, gezien als de voor het milieu meest schadelijke vorm van energieopwekking.

Wat is CO2?

Koolstofdioxide, ook wel kooldioxide of koolzuurgas, (chemische formule CO2) is een kleurloos en reukloos gas dat van nature in de atmosfeer voorkomt. Men spreekt ook wel van koolzuur, maar daarmee wordt eigenlijk waterstofcarbonaat (H2CO3), de oplossing van koolstofdioxide in water, bedoeld.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.