Bijgewerkt: 20 juni 2024

GeldChecker speciale editie voor jongeren tijdens coronacrisis

Nieuws -> Informatief

Bron: Nibud
28-04-2020

Van de GeldChecker – de online geldkrant van het Nibud voor jongeren – is een speciale editie over de coronacrisis gemaakt. Waar moeten jongeren op letten? Waar kunnen zij financiële hulp krijgen? Wat zijn de beste do’s and don’ts in deze tijd? – meldt het Stichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Het Nibud constateerde onlangs dat veel jongeren in maart al direct een inkomensterugval hadden. Jongeren hebben een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt: ze hebben vaak geen vast contract en onvoldoende buffer om financiële tegenslagen op te vangen. Deze editie van de GeldChecker staat vol met tips en informatie waarmee zij grip op hun geld kunnen houden. Hoe weersta je de vele online verleidingen en voorkom je dat het geld van je bankrekening af vliegt?

Foto Amstelveen
(Foto Geert de Jong - 2019)

Arjan Vliegenthart (1978) is een politicus namens de Socialistische Partij. Hij is sinds 1 november 2018 directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)


Lenen, achteraf betalen en geldstress. Ook gaat de GeldChecker-special in op de gevolgen van lenen en achteraf betalen. De online krant geeft inzicht in de verschillende – soms ongemerkte – vormen die er zijn en de manier, waarop je er financieel door in de knel kunt komen. Een belangrijk aandeel in het oplossen van geldproblemen is het verminderen van de stress die problemen met zich meebrengen. Ook in een puberbrein heeft stress grote invloed op het vermogen om een goed besluit te kunnen nemen. 'Jongeren kunnen makkelijk van de regen in de drup terechtkomen. Als schulden al aan het begin van je leven als volwassene een grote rol spelen in je ontwikkeling, sta je meteen met 2-0 achter. Dat is voor de jongere én de maatschappij enorm zonde. We willen dat aan de ene kant graag voorkomen en aan de andere kant dat jongeren hun leven zo snel mogelijk weer op de rit kunnen krijgen als het is misgegaan. En we roepen anderen – zoals gemeenten en de financiële wereld – op om daarbij te helpen. Hou bijvoorbeeld nu nauwlettend in de gaten hoeveel jongeren gebruik maken van de Tozo-regeling, zodat je al kunt voorsorteren op de hulp die mogelijk later nodig zal zijn.' - zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Werk en inkomen. Daarom laat de GeldChecker-special ook zien hoe jongeren weer aan het werk kunnen komen als hun (bij)baan nu op de tocht staat. Of hoe zij inkomensondersteuning kunnen krijgen als ze als gevolg van de crisis van de ene op de andere dag hun inkomsten snel zien verminderen. Via verschillende linkjes in de hele krant kunnen jongeren nog meer over alle onderwerpen te weten komen. De GeldChecker is een coproductie van het Nibud met Diversion, met medewerking van Landelijke Aanpak 16-27 en is tot stand gekomen met financiering van de Rabo Foundation.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.