Bijgewerkt: 13 januari 2025

Geluidsmetingen van Schiphol in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/RIVM
06-01-2025

Tijdens de raadsvergadering van 21 juni 2023 heeft de gemeenteraad van Amstelveen de motie 'Geluidsmetingen Schiphol in Eigen Hand' aangenomen. In deze motie verzoekt u het College B en W om binnen een jaar een afwegingskader voor te leggen, waarin de keuzes inzichtelijk worden gemaakt qua meetpunten, metende partij, te meten waarden en datarapportage.

Daarbij verzocht u ons het meetpunt aan de Bourgondischelaan te behouden en een dashboard in te richten waarop inwoners data kunnen raadplegen. In deze brief informeren wij u over de afdoening van de motie. Op 15 februari 2024 hebben wij u op de hoogte gehouden van de voortgang van de uitvoering van de motie. Wij gaven aan dat er een geschikte partij gevonden was om de metingen uit te voeren (Sensornet) en dat het aantal meetpunten uitbreidt: van twee (de huidige Luistervinken) naar negen meetpunten. De exacte locatie van de meetpunten was op dat moment nog niet bepaald.

Foto Amstelveen
(Bron Sensornet - 2025)

Het resultaat van de metingen van het vliegtuiggeluid in decibel op 9 verschillende locaties in Amstelveen op 6 januari 2025 om 17 uur op Sensornet

Inmiddels zijn de meetlocaties, in samenspraak met inwoners, bepaald. Deze geven een representatief beeld van de hele gemeente. Verschillende reacties hebben geleid tot aanpassingen. Eén van deze aanpassingen betrof de locatie aan de Bourgondischelaan, die we hebben verplaatst naar Villa Randwijck. De 9 meetpunten zijn sinds kort allemaal operationeel en staan op volgende locaties:

Catharina van Clevepark (Villa Randwijck), Jeanne d'Arclaan, Burgemeester Haspelslaan, Pastoor van Zantenlaan (Nes aan de Amstel), De Wijde Blik (Nes aan de Amstel), Noordammerlaan, Langs de Werf, Sportlaan, Schweitzerlaan. De meetdata is per locatie online en live (met een kleine vertraging van een paar seconden) in te zien op de website van Sensornet: https://www.sensornet.nl/project/amstelveen_vliegtuiggeluid

De website laat ook een grafiek zien van de meetdata van de afgelopen uren per locatie en de gemeten geluid in decibel (dB). Naast deze gegevens zijn er ook beknopte openbare (maand)rapportages beschikbaar, waarin het aantal vliegtuigpassages is opgenomen. Nadat wij de jaarrapportage hebben ontvangen delen wij die met u. De resultaten van de metingen gebruiken wij in gesprekken die wij voeren met onder andere Schiphol en het ministerie van I en W. Wij beschouwen de motie hiermee als afgedaan.

Gezondheidsgevolgen van vliegtuiglawaai. Ruim 259.000 mensen hebben (ernstige) hinder van geluid. Volgens berekeningen hadden in Nederland in 2016 gemiddeld ruim 259.000 mensen ernstige hinder door het geluid van vliegverkeer. Deze getallen zijn de uitkomst van een bepaalde aanpak; andere studies kunnen ook andere getallen laten zien. De kans op ernstige hinder is groter in de gebieden met het meeste geluid, maar daar wonen meestal minder mensen- meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Dit blijkt uit analyses van het RIVM (RIVM-rapport Motie Schonis e.a., 2018). Ook in gebieden, waar de geluidbelasting lager is, kan je hinder ervaren, bijvoorbeeld in gebieden van 45 tot 50 dB (decibel) (Lden). In deze gebieden wonen in het algemeen meer mensen dan in gebieden waar het geluid harder is. Hierdoor is het totaal aantal mensen die hinder ervaren ook groter. (Ernstige) geluidhinder kan een gevoel opwekken van ergernis, afkeer, boosheid, hulpeloosheid of gekwetstheid. Dat komt doordat geluid een negatieve invloed heeft op de gedachten, gevoelens of activiteiten van die persoon. 

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het KLM vliegtuig Piazza del Duomo-Milano PH-AOD Airbus A330-200 landt op Schiphol Airport op 6 april 2019

Ongeveer 152.00 mensen zijn ernstig slaapverstoord. Volgens berekeningen kunnen ongeveer 152.000 mensen in Nederland niet goed slapen door het geluid van vliegverkeer. De meeste van deze mensen wonen in gebieden met een geluidbelastingniveau tussen 32 en 37 dB (Lnight). Dat blijkt uit analyse van het RIVM: Motie Schonis en de WHO-richtlijnen voor omgevingsgeluid.

Verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Geluidhinder, slaapverstoring en stress kunnen een hogere bloeddruk en verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol veroorzaken. Daardoor neemt de kans op hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld een hartinfarct, toe. Op basis van berekeningen krijgen naar verwachting gemiddeld tien mensen per jaar een hartziekte door het geluid van vliegverkeer in Nederland. Deze mensen wonen volgens analyse van het RIVM vooral in gebieden met geluidniveaus tussen de 55 en 60 dB (Lden).

Gezondheidseffecten meten en berekenen. Lees meer over hoe je gezondheidseffecten kunt meten en berekenen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.