Bijgewerkt: 24 juli 2024

Gemeente Amstelveen onderzoekt energieverbruik supermarkten

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
02-03-2010

In het kader van het regionale project ‘Energiebesparing bij supermarkten’ zijn 19 grote supermarkten in Amstelveen door de gemeente aangeschreven om energie te besparen. Supermarkten in de regio Amstelland-Meerlanden worden verplicht hun koel- en vriesvakken af te dekken.

De wet Milieubeheer verplicht bedrijven om energiebesparende maatregelen te nemen als die zich binnen vijf jaar terugverdienen. De toegenomen energiebehoefte van supermarkten komt grotendeels voort uit een toename van het aantal koel- en vriesmeubelen (ruim zestig procent van het elektriciteitsverbruik komt voor rekening van koelen en vriezen).

Door alle koelmeubelen af te dekken kan de Nederlandse supermarktbranche met ca 5.000 vestigingen jaarlijks minimaal € 40 miljoen aan elektriciteitskosten besparen. De investering bedraagt ongeveer € 150 miljoen, maar kan door het bedrijfsleven gefaseerd worden uitgevoerd. Door gebruik te maken van de belastingmaatregel ‘Energie Investerings Aftrek’ (EIA) kan de investering met nog eens 14% gereduceerd worden.

Handhavingwethouder Frans Hellendall: “Onze milieutoezichthouders bezoeken de komende maanden de Amstelveense supermarkten om het project toe te lichten en de energiegegevens door te nemen. Op basis van de verbruikgegevens wordt bekeken in welke mate energiebesparende maatregelen verplicht zijn. Bij die gelegenheid wordt tevens naar mogelijke besparing op verlichting gekeken.”

Milieuwethouder Jan-Willem Groot: “De meeste supermarkten gebruiken zogenaamde ‘open’ koel- en vriesmeubelen. Door gebruik te maken van gesloten systemen kunnen de supermarkten 40-50% van de koelenergie besparen. En dat is goed voor het milieu.

Als deze maatregel in heel Nederland wordt toegepast, is de besparing vergelijkbaar met het energieverbruik van een stad als Groningen. Uit onderzoek blijkt overigens dat de consument snel gewend is aan afdekking waardoor het niet ten koste gaat van de omzet.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.