Bijgewerkt: 4 december 2022

Gemeente Amstelveen stelt extra leerplichtambtenaar aan

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
09-09-2011

De gemeente Amstelveen beschikt met ingang van het nieuwe schooljaar over drie leerplichtambtenaren. Met de komst van de extra kracht is het beter mogelijk het gestegen aantal verzuimmeldingen te verwerken en waar nodig in een vroeg stadium huisbezoeken af te leggen.

Het college van B en W heeft een derde leerplichtambtenaar kunnen aanstellen dankzij de motie van Marga van Herteryck , raadslid van het CDA. Wethouder Herbert Raat (VVD) van onderwijs:’We zijn erg blij met de uitbreiding. Verzuim kan nu nog eerder gesignaleerd worden en we willen, dat leerlingen die verzuimen in een vroeg stadium een huisbezoek van leerplicht krijgen, om verdere schooluitval te voorkomen.

leerplicht Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2011)

Wethouder Herbert Raat (VVD) (l) met Dennis Tijsterman, de nieuwe leerplichtambtenaar van de gemeente


Voorheen kregen jongeren pas een huisbezoek door gezinscoaches, als het op straat uit de hand liep. Dat was vooral pleisters plakken als het mis ging. Met de komst van de extra leerplichtambtenaar kunnen we eerder optreden. Mocht blijken, dat er nog meer menskracht nodig is dan komen we hiervoor zeker bij de gemeenteraad’. 

Toename verzuimmeldingen

Het afgelopen jaar is het aantal verzuimmeldingen enorm toegenomen (2010- 2011 tot op heden 1159 dossiers, 2009-2010 971). Dit komt, doordat verzuim beter geregistreerd wordt op scholen. Een melding vraagt om een vervolg, dan is er meer kans dat jongeren binnenboord blijven.

De school handelt beginnend verzuim in eerste instantie zelf af. Heeft dit niet het gewenste effect, dan spreekt een leerplichtambtenaar de leerling aan tijdens het leerplichtspreekuur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.