Bijgewerkt: 8 mei 2024

Gemeentebelastingen 2024 in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
21-02-2024

Elke Amstelvener maakt dagelijks gebruik van gemeentelijke voorzieningen. Denk aan de groenvoorziening, de afvalinzameling, het riool, de openbare verlichting of de wegen. Dit wordt onder andere betaald uit de gemeentelijke belastingen. Elk jaar krijgt u daarom een gecombineerde belastingaanslag. Die ontvangt u rond 24 februari 2024.

Wilt u weten waarom u meer onroerendezaakbelasting moet betalen? Amstelveen streeft naar een goede kwaliteit van leven voor haar inwoners. Met de Perspectiefnota 2024 is besloten om dit hoge voorzieningenniveau te behouden en op een aantal vlakken te verbeteren. Met een mix aan besparing van bijna € 2 miljoen en een relatief kleine lastenverzwaring zijn we in staat het huidige voorzieningenniveau op peil te houden. De gemeenteraad bepaalt ieder jaar hoeveel u betaalt aan gemeentelijke belastingen. Omdat de kosten van de gemeente omhooggaan, stijgen ook de gemeentelijke belastingen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

Adam Elzakalai (VVD) wethouder Financiën

Woonlasten blijven op peil. Al lange tijd is de onroerendezaakbelasting (OZB) in Amstelveen alleen met de inflatie meegestegen. In de huidige tijd ontkomt de gemeente er niet aan om de OZB inkomsten te verhogen. Met de voorgestelde OZB-verhoging blijft deze nog steeds laag in vergelijking met andere gemeenten. De gemeente mag voor het ophalen van uw afval en het onderhoud van het riool niet meer kosten in rekening brengen dan dat zij maakt. De afvalstoffenheffing is iets omhoog gegaan. De rioolheffing is, ondanks ook daar stijgende kosten, door de gemeente niet verhoogd. Daardoor is het gelukt om stijging van de totale woonlasten: OZB, Afvalstoffenheffing en Rioolrecht te beperken tot net boven de inflatieverwachting.



Verhoging toeristenbelasting. Bezoekers maken ook gebruik van onze voorzieningen. De gemeente verhoogt daarom de inkomsten uit toeristenbelasting.

Nieuwe investeringen. Het College van Burgemeester en Wethouders stelt in de begroting voor om in 2024 te investeren onder andere in de zorg, werk en inkomen, wijkcentra, onderwijshuisvesting, cultuur en in sport met onder meer de uitbreiding van het zwembad. Die uitbreiding is belangrijk, omdat de wachtlijsten voor zwemles lang zijn. Ook investeert de gemeente om woningbouw mogelijk maken, de mobiliteit op peil te houden en in economie en duurzaamheid. In de leefomgeving zijn investeringen gepland in groen en water, speeltuinen en voor vernieuwing van het Stadshart.

Directe bestemming belastinggeld. Een deel van het belastinggeld heeft een directe bestemming. Zo wordt de rioolheffing geheel besteed aan het verwerken van afvalwater en onderhoud aan het rioolstelsel. Van de afvalstoffenheffing wordt het ophalen en verwerken van uw afval betaald. Andere belastingen worden geïnvesteerd in projecten en voorzieningen in de stad. Denk aan sport, speeltuinen, cultuur of onderwijs. Maar ook het onderhoud aan pleinen, bruggen, wegen en parken.

WOZ-waarde. Op de gecombineerde aanslag staat ook de WOZ-beschikking. De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) is de waarde van uw woning. De hoogte van de WOZ-waarde wordt bepaald aan de hand van verkoopcijfers van vergelijkbare woningen bij u in de buurt. Bij het vaststellen van de waarde geldt wat de waarde zou zijn op 1 januari van het vorige jaar. Dit heet de waardepeildatum. De waardepeildatum voor deze WOZ-waarde is dus 1 januari 2023.

Aanslag OZB 2024. Om de kosten van de gemeente te kunnen betalen is het OZB (Onroerendezaakbelasting) tarief 2024 verhoogd. Het OZB-tarief is afhankelijk van de noodzakelijke OZB-opbrengst. Bij de bepaling van het OZB tarief wordt rekening gehouden met de gemiddelde waardestijging. De aanslag OZB is de WOZ-waarde vermenigvuldigd met het tarief.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.