Bijgewerkt: 24 juni 2024

Gemeenten en provincies slaan op sportgebied handen ineen

Nieuws -> Sport

Bron: Gemeente Amstelveen
13-03-2012

De gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Almere en Haarlemmermeer en de provincies Noord-Holland en Flevoland gaan nauw samenwerken rond het binnenhalen en organiseren van sportevenementen. Bovendien wordt gezamenlijk ingezet op meer economisch profijt en een hogere sportparticipatie als belangrijke bijkomende effecten.

De samenwerking past uitstekend bij de uitgangspunten van het Olympisch Plan 2028. De betrokken gemeenten en provincies zijn dan ook zeer enthousiast om met hun samenwerking een bijdrage te leveren aan het realiseren van de doelstellingen van het Olympisch Plan 2028.

De regionale samenwerking is niet alleen gericht op het binnenhalen van meer en grotere sportevenementen voor de metropoolregio Amsterdam, maar ook op de organisatie, de promotie en de realisatie van maatschappelijke en economische spin-off bij de sportevenementen.

Daarbij wordt gekeken naar het voorbeeld van ‘amsterdam inbusiness’, de regionale economische samenwerking voor de acquisitie en het behoud van buitenlandse bedrijven, die al een aantal jaar succesvol functioneert.

De gemeenten en provincies zijn inmiddels vol energie aan de slag gegaan met de samenwerking. Zo hebben de gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam gezamenlijk een bid uitgebracht om in 2014 drie reguliere competitiewedstrijden uit de Major League Baseball te organiseren op een nieuw te bouwen en tijdelijk uit te breiden complex in Park21 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep.

De Olympische Ambitie van Amsterdam

Haarlemmermeer gaat daarnaast met Amstelveen een plan uitwerken om honkbal- en softbalevenementen in te zetten voor sportstimulering en economische versterking binnen de regio. In 2012 vindt in Amstelveen het Europees kampioenschap softbal voor heren plaats.

Initiatieven rond de Wereldkampioenschappen roeien en aangepast roeien die in 2014 op de Bosbaan in Amstelveen worden gehouden richten zich op het betrekken van studenten en op de promotie via carrièrebeurzen.

Ook bij basketballevenementen in Almere en Amsterdam wordt de samenwerking gezocht. Almere huisvest in het Topsportcentrum de belangrijke wedstrijden van de Nederlandse Basketball Bond, terwijl de Amsterdamse Sporthallen Zuid dit jaar het decor zullen vormen voor het Wereldkampioenschap basketball voor meisjes onder 17 jaar.

“Precies zoals het Olympisch Plan 2028 het heeft bedoeld,” zegt Eric van der Burg, wethouder Olympische Ambitie van Amsterdam. “Ik zie deze samenwerking helemaal zitten, omdat ik recent al heb ervaren hoe goed we met elkaar door één deur kunnen en hoe we elkaar kunnen helpen en versterken. We willen een fitte bevolking in een economisch sterke stad en regio. Daar heeft iedereen baat bij.”

De vier gemeenten en de beide provincies gaan een gezamenlijke sportkalender opstellen, die niet alleen uit topsportevenementen, maar ook uit evenementen voor de breedtesport zal bestaan. Die kalender zal in rap tempo vollopen, omdat de evenementenambitie van de metropoolregio Amsterdam aanslaat.

Grote internationale momenten op de kalender worden gevormd door de Europese kampioenschappen handboogsport, het Europees kampioenschap softbal voor heren, de finale van de Europa League voetbal in 2013, de Wereldkampioenschappen roeien in 2014 en de Europese kampioenschappen atletiek in 2016.

Met sport, bewegen en gezondheid in het achterhoofd, past ook het bid voor de Floriade in 2022 op die uitvoerige kalender. Verder wordt de kalender gevuld door jaarlijks terugkerende topsportevenementen, zoals: Jumping Amsterdam, Amsterdam Swim Cup, Amsterdam Rugby Sevens, Heineken Roeivierkamp, Deloitte Ladies Open Golf, Head of the River, Nederlandse kampioenschappen dressuur, Concours Hippique Hoofddorp, Koninklijke Holland Beker roeien, Holland Triatlon, Westelijke Regatta roeien, TCS Amsterdam Marathon, Yonex Dutch Open en de Zesdaagse van Amsterdam.

Ook grootschalige breedtesportactiviteiten zullen een belangrijke plaats innemen op de kalender, zoals Ringen om Amsterdam, Gestion Copa Amsterdam, Cruijff Court Finals, Streetball Masters, Sport & Funtoers, Totally Beach op de Dam en Zuidas Run.

Amstelveen

Wethouder sport John Levie (BBA) van Amstelveen: 'Ben erg gelukkig met deze samenwerking. Het heeft echt een meerwaarde om samen op trekken. Ook voor Amstelveen met toch een bescheiden Topsport aanbod. Hoewel we dit jaar bijvoorbeeld wel het EK Softbal organiseren. Het is voor ons Amstelveen een unieke kans om ook de breedtesport een boost te geven. Net als bij amsterdam inbusiness vullen de gemeenten elkaar prima aan.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.