Bijgewerkt: 19 januari 2022

Gemeenten incasseren 162 miljoen euro toeristenbelasting

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS / Gemeente Amstelveen
16-07-2013

In 2013 verwachten de Nederlandse gemeenten 162 miljoen euro op te halen aan toeristenbelasting. Dit is 36 procent meer dan in 2008. De toeristenbelasting stijgt hiermee het sterkst van alle belangrijke gemeentelijke heffingen over de laatste vijf jaar.

De opbrengst uit toeristenbelasting stijgt vooral door tariefverhogingen. Daarnaast is het aandeel gemeenten, dat toeristenbelasting heft de laatste vijf jaar gegroeid. Hieraan is ongeveer een tiende van de opbrengststijging van 43 miljoen euro in de jaren 2008-2013 toe te schrijven.

Ook de toename van het aantal hotelovernachtingen in deze periode speelt een beperkte rol bij de stijging. Ten slotte hebben gemeenten soms de werking van de belasting uitgebreid, bijvoorbeeld door deze ook op te leggen aan arbeidsmigranten.

heffingen Amstelveen
(Bron CBS - 2013)

Gemiddelde jaarlijkse stijging van opbrengst van de gemeentelijke heffingen tussen 2008-2013


Dit jaar int 76 procent van de gemeenten toeristenbelasting. Vijf jaar geleden was dit nog 72 procent. Sinds 2008 hebben 24 gemeenten toeristenbelasting (her)ingevoerd, terwijl 5 deze hebben afgeschaft. Door gemeentelijke herindelingen is het absolute aantal gemeenten dat toeristenbelasting heft, echter afgenomen van 319 in 2008 naar 312 in 2013.

Gemiddeld halen gemeenten 2 procent van hun heffingsinkomsten uit toeristenbelasting. Voor de Waddeneilanden is dit aanmerkelijk hoger. De toeristenbelasting is er goed voor 26 (Texel) tot 42 procent (Vlieland) van de totale inkomsten uit heffingen.

Van alle gemeenten begroot Amsterdam veruit de hoogste opbrengst, bijna 37 miljoen euro in 2013. Dit is ruim een vijfde van de totale opbrengst uit toeristenbelasting in Nederland. De gemeente Haarlemmermeer, waaronder ook alle hotels op en rondom Schiphol vallen, staat met een opbrengst van bijna 8 miljoen euro op de tweede plaats.

Toeristenbelasting ook in Amstelveen

Vanaf 1 januari 2013 voert Gemeentebelastingen Amstelland de belastingheffing en WOZ uit voor de gemeenten Amstelveen, Aalsmeer, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. Het tarief is afhankelijk van het soort onderkomen, aantal personen en aantal overnachtingen. De belastingplichtige is eigenaar van een accommodatie en mag de toeristenbelasting doorberekenen aan zijn gasten.

De tarieven 2013 zijn verhoogd met de inflatiecorrectie van 1,5%. Kosten per persoon per verblijf met overnachting in vakantie-onderkomens, mobiele kampeeronderkomens, niet-beroepsmatig verhuurde ruimten, en vaste standplaatsen is € 0,44. Per persoon per verblijf in overige accommodaties (hotels, pensions etc.): € 1,59.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.