Bijgewerkt: 22 januari 2025

Gemiddeld 19 mankementen aan de nieuwbouwhuizen in Nederland in 2020

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Eigen Huis
01-08-2021

Bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis constateerden in 2020 gemiddeld 19 opleveringsgebreken per nieuwbouwwoning. Dat blijkt na analyse van ruim 14.000 opleveringskeuringen. Het doorsnee aantal opleveringsgebreken bleef afgelopen jaar nagenoeg gelijk vergeleken met 2019. Bouwers lieten destijds per nieuwbouwwoning nog gemiddeld 20 steken vallen. 

Meeste bouwfouten in Den Helder. De meeste bouwfouten troffen de keurmeesters aan in Den Helder. Bouwers lieten hier met gemiddeld 31 opleveringspunten per nieuwbouwwoning flinke steken vallen. Ook in Goirle werden woningen met gemiddeld 30 fouten niet bepaald vlekkeloos opgeleverd. Verder lieten bouwers in Sint-Michielsgestel (29 gebreken), Blaricum (28), Oegstgeest en Rotterdam (beide 26) veel gebreken in de woning achter. De gemeenten waar de minste gebreken werden geconstateerd zijn De Bilt, Zundert en Vlaardingen, al kregen kopers hun huis daar alsnog met gemiddeld 10 opleveringspunten opgeleverd. 

Meeste missers aan de gevel. De gevel was afgelopen jaar met gemiddeld 7 aangetroffen bouwfouten het meest kwetsbare onderdeel van een nieuwbouwwoning. De keurders troffen daar vooral beschadigde kozijnen en ramen aan, slecht of niet uitgevoerd schilderwerk, niet sluitende deuren en ramen en een witte waas van zout en kalk op de stenen. De keuken en badkamer volgen met gemiddeld 5 opleveringspunten. Fouten in installaties en verblijfsruimten zorgden voor gemiddeld drie punten.

Hoe groter woning, hoe meer gebreken. Vrijstaande woningen voeren de ranglijst aan met gemiddeld 26 opleveringsgebreken. Daarna volgen twee-onder-een-kapwoningen (20), hoekwoningen (18) en tussenwoningen (16) en appartementen (15). 

Foto Amstelveen
(Bron VEH - 2021)

Wike Wilbrink, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis


Wees kritisch. 'Veel bouwers blijken nogal nonchalant bij de eindcontrole voor de overdracht van de woning. Kopers moeten bij de oplevering van hun nieuwe huis daarom scherp opletten of alles volgens afspraak is uitgevoerd en werkt zoals het hoort' - zegt Wike Wilbrink, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis.

De formele oplevering is voor de koper een zeer belangrijk moment. Want wie klaagt over zichtbare bouwfouten, maar deze niet tijdens de oplevering aan de kaak stelde, kan deze lang niet altijd verhalen op de bouwer.  Ook is de vooroplevering, die zo’n twee weken voor de sleuteloverdracht plaatsvindt, een belangrijk moment. 'Met een goede vooroplevering kunnen tekortkomingen tijdig worden gesignaleerd en hersteld. Dan zijn kopers tevreden en besparen bouwers zich extra werk en kosten' - zegt Wilbrink.



Aantal opleveringsgebreken per gemeente. Op de kaart vind je het gemiddelde aantal opleveringsgebreken per gemeente. Alleen de gemeenten, waarbij 25 of meer keuringen zijn uitgevoerd, zijn opgenomen op de kaart. Hoe donkerder de kleur, hoe meer opleveringsgebreken we hebben gevonden. In Amstelveen waren 15 opleveringsgebreken in 2020 volgens Vereniging Eigen Huis.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.