Bijgewerkt: 13 juli 2024

Genieten is het belangrijkst

Nieuws -> Natuur

Bron: Amstelveens Weekblad
21-05-2008

Vorig jaar produceerde de Amstelveense wijngaard De Amsteltuin zijn eerste wijn. De hoeveelheid was echter maar zeer beperkt. Dit jaar hopen Jan Schake en Tieke Roosen hun eerste grote oogst binnen te halen.

Op het 1,5 hectare grote terrein van wijngaard De Amsteltuin in de Bovenkerkerpolder staan 3.500 wijnstruiken te wachten om in oktober ontdaan te worden van hun trossen druiven. Om zover te komen, heeft de initiatiefnemer van de wijngaard, Jan Schake, een lange weg afgelegd om de wijngaard op te kunnen zetten.

„Het begon allemaal tijdens vakanties. Daar raakte ik gefascineerd door de grote wijnvelden in Frankrijk en Italië. Op een gegeven moment dacht ik: 'dat wil ik ook gaan doen'. Een aantal jaar geleden ben ik toen begonnen met experimenteren met een wijngaard in Uithoorn. Ik had daar een soort volkstuintje met 130 planten. Alles wat mis kon gaan, is in die periode ook misgegaan. Ook heb ik andere wijngaarden bezocht om informatie te krijgen over het beheren van een wijngaard. Op die manier heb ik veel kennis verworven," zegt Schake terwijl hij over de wijngaard loopt.

Amsteltuin Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Jan en Tieke op de tractor in Wijngaard De Amsteltuin


Er zijn nog geen druiven te zien. Het werk dat nu gedaan wordt, bestaat uit het verwijderen van onkruid, het aanharken van de paden tussen de wijnstokken en wegknippen van bladeren om zo ruimte te creëren voor de opkomende druiven. „Daarna worden van de druiven een paar trossen gekozen die we door laten groeien. Een plant kan makkelijk tien trossen produceren, Maar de kwaliteit wordt dan wel een stuk minder.

Doordat we ongeveer vijf trossen per plant selecteren om door te laten groeien, kan de plant ook meer voedingsstoffen aan minder druiven geven. Op die manier vergroot je de kwaliteit van de druiven," legt Schake uit. In mei 2006 zijn Jan Schake en Tieke Roosen begonnen met het inrichten van de wijngaard aan Langs de Akker. Inmiddels hebben ze allebei hun baan opgegeven om zich volledig te focussen op de wijngaard.

„We zijn hier nu vaak zeven dagen per week aanwezig om de wijngaard optimaal in conditie te houden," vertelt Schake. De 3.500 planten kunnen niet door twee personen worden onderhouden. Daarom zijn Schake en Roosen blij met de groep vaste medewerkers die komt helpen. In Nederland zijn zij de enige wijngaard die tevens als dagcentrum fungeert. Mensen met een burn-out, andere psychische klachten en mensen met een psychische of fysieke handicap kunnen bij De Amsteltuin op een nuttige manier hun dag besteden.

Amsteltuin Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het Laan van Het Grote Genieten bord


„Ik heb voordat we met de wijngaard begonnen in de zorg gewerkt," zegt Roosen. „Ik wilde toen altijd al iets opzetten om mensen met verschillende beperkingen en behoeften bij elkaar te zetten om zo de interactie te bevorderen tussen de verschillende personen. In mijn baan in de zorg kon ik daartoe geen mogelijkheid vinden. In 2005 leerde ik Jan kennen. Op een gegeven moment vroeg hij mij wat mijn droom was. Ik legde hem toen mijn plannen uit. Omdat hij de wijngaard wilde opzetten, konden we onze plannen combineren."

Nu werken er achttien mensen op de wijngaard. „Voor de mensen met een burn-out is dit een mogelijkheid om weer te 'aarden'. Voor de mensen met verschillende beperkingen is het samenwerken en elkaar helpen een manier om te relativeren en hun talenten te ontdekken waardoor zij zich weer nuttig, weer mens voelen. Door dit project kan ik mijn droom verwezenlijken door mensen te 'helen'," aldus Roosen.

Volgens Roosen en Schake is dit goed gelukt. „Elke dag genieten we volop van het werk en de mensen. Het brede pad tussen de verschillende wijnvelden heet ook niet voor niets de 'Laan van het grote genieten'. Ons motto is dan ook om van elke dag iets moois te maken," legt Schake uit. „Ook het feit dat je mensen hier ziet opbloeien is prachtig om te zien. Mensen die in hun hele leven nog nooit geklust of getuinierd hebben, blijken perfect te kunnen timmeren en planten te kunnen verzorgen zonder dat ze dat ooit van zichzelf verwacht hadden," vertelt Roosen enthousiast.

Dit jaar wordt geprobeerd om een gebouw neer te zetten dat als dagcentrum dienst kan doen. In het gebouw kunnen allerlei activiteiten gedaan worden. „We willen er kooklessen organiseren, workshops geven over schilderen en beeldhouwen en muzieklessen geven. Op die manier hopen we bij te dragen aan de culturele waarde voor Amstelveen. We zijn namelijk ook de enige grote wijngaard van Amstelveen," aldus Roosen.

Belangstellenden zijn welkom om de wijngaard een keer te bezoeken. Meer informatie is te vinden op www.amsteltuin.nl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.