Bijgewerkt: 28 november 2022

Geoblocking tijdens online ankoop

Nieuws -> Informatief

Bron: Europees Parlament
04-02-2018

Uit de 'Mysterieuze winkelstraatenquête over territoriale gebieden beperkingen en geoblocking in de Europese digitale interne markt' een studie van de Europese Commissie (pdf 12 pagina’s) die duizenden websites in de EU heeft geanalyseerd bleek, dat in slechts 37% van de gevallen gebruikers uit een ander EU-land de aankoop konden voltooien en de goederen konden kopen die ze wilden. In de andere gevallen ondervonden gebruikers een vorm van beperking, algemeen bekend als geoblocking – meldt het Europees Parlament.

Geoblocking is een vorm van technologische beschermingsmaatregel, waarbij de toegang tot internetinhoud wordt beperkt op basis van de geografische locatie van de gebruiker. In een geo-blokkeringsschema wordt de locatie van de gebruiker berekend met behulp van geolocatietechnieken, zoals het controleren van het IP-adres van de gebruiker tegen een blacklist, of whitelist; het resultaat van deze controle wordt gebruikt om te bepalen, of het systeem de toegang tot de inhoud goedkeurt, of weigert. De term wordt meestal geassocieerd met het gebruik ervan om de toegang tot premium multimedia-inhoud op het internet, zoals films en televisieprogramma' s op Netflix te beperken, voornamelijk om redenen van auteursrecht en licentieverlening. Er zijn andere toepassingen voor geoblocking, zoals het blokkeren van kwaadwillig verkeer, of het afdwingen van prijsdiscriminatie, locatiebewuste authenticatie, fraudepreventie en online gokken (waar de gokwetten per regio verschillen).

Foto Amstelveen
(Bron Europese Commissie - 2018)

Het percentage van de websites, dat de klanten in staat stelde om elk van de websites met succes te passeren verschillende stadia van het winkelproces. Aan het einde, slechts in 37% van alle websites waren klanten succesvol in het bereiken van de laatste fase van het succesvol invoeren van hun betaalkaartgegevens om hun aankoop te verifiërenHet Europees Parlement wil, dat deze discriminatie wordt beëindigd, zodat mensen zowel online als offline kunnen profiteren van een geïntegreerde interne markt. Róża Gräfin von Thun und Hohenstein (EVP, PL), rapporteur voor de nieuwe regels, zei: 'Wat we feitelijk hebben bereikt is, dat het online winkelen en winkelen in de echte wereld steeds meer op elkaar gaan lijken, zodat niemand op internet gediscrimineerd kan worden.' De leden stemmen op dinsdag over de nieuwe wet die een einde te maken aan geoblocking. De nieuwe regels die eind 2018 van kracht worden, zijn van toepassing op een breed scala van goederen en diensten, waaronder:• fysieke goederen zoals meubels en elektronica; • online diensten, zoals clouddiensten, of websitehosting, • entertainmentdiensten zoals kaartjes voor pretparken en concerten.

Hoe zit het met het beëindigen van geoblocking voor andere producten? Het Europees Parlement heeft ervoor gezorgd, dat de Europese Commissie binnen twee jaar een evaluatie zal maken van de beëindiging van geoblocking, waarbij ook wordt gekeken naar materiaal, dat beschermd is door auteursrecht, zoals e-books en audiovisuele producten die voorlopig van de wet zijn uitgesloten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.