Geocaches bij de forten van de Stelling van Amsterdam
Nieuws -> InformatiefBron: Fred Braaksma / Stelling v. Amsterdam
08-10-2009
Geocaching nieuw? Nee, niet echt. Toen de Amerikaanse president Clinton op 1 mei 2000 de militaire GPS codering vrijgaf, werd op 3 mei al iets verstopt en de coördinaten op het Internet gezet: de eerste cache.
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)
Topografische kaart op het scherm van een GPS ontvanger
Tegenwoordig verstoppen en zoeken duizenden mensen over de hele wereld als hobby iets inm of op de grond en zijn er websites om deze hobby te faciliteren en te structureren met wat gedragsregels en richtlijnen.
Geocaching is met een goede kaart en kompas te doen, maar echt leuk wordt het, als er een GPS-ontvanger gebruikt wordt met eventueel een topografische kaart in het apparaat. Het doel is om met verkregen coördinaten, hetzij direct of via een reeks van meer of minder eenvoudige puzzels, een locatie te vinden waar iets (filmrolletje, doosje, kistje) is verstopt.
De routes kunnen te lopen zijn, per fiets of met de auto. Bij de opgave wordt dit altijd vermeld evenals andere tips (bv. spiegeltje of kijker meenemen, waar auto te parkeren etc.) In de gevonden box zit o.a. een logboekje en meestal wat kleine verrassingen (goodies). Men mag het logboek invullen, een goodie eruit halen en iets terugstoppen. Thuis kan er dan op de website verslag worden gedaan van de tocht.
Er zijn, nog afgezien van de moeilijkheidsgraad van terrein en puzzels, meerdere soorten caches:
- traditionele caches hebben één (eind)coördinaat;
- multicaches (het woord zegt het al) kan bestaan uit meerdere punten die uiteindelijk naar het beoogde eindpunt leiden;
- mystery caches moet eerst het nodige thuis (puzzel of uitzoek)werk gedaan worden.
Er zijn meer soorten caches al dan niet ondersteund door verschillende websites zoals geocaching.com en terracaching.com. De makers/leggers van de caches geven richting aan de route en vindplaats. Meestal zijn deze onbekende en/of interessante cultuur of natuurplekjes. Zo zijn er natuurlijk ook caches rond objecten van de Stelling van Amsterdam. Hierdoor wordt toch een nieuw publiek op een leuke manier gewezen op ons waardevolle militaircultureel erfgoed.
Op de Stelling-website is nu een overzicht opgenomen van de ons bekende geocaches die iets met de Stelling te maken hebben. Geocaching in de Stelling: http://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/geocaching/
Tekst Fred Braaksma
Geocaching?
Geocaching is een avontuurlijk spel voor GPS gebruikers. Een soort schatzoeken met een GPS-ontvanger. Mensen verstoppen caches op bepaalde plekken in het veld en geven via internet de coördinaten van de schat door.
Met de coördinaten en het GPS-apparaat kun je de schat proberen te zoeken. Dus niet meer je neus achterna maar achter de GPS-ontvanger aan. Een leuke mogelijkheid om een GPS-ontvanger te gebruiken.
De locatie is – met een zekere nauwkeurigheid - zo te vinden maar de cache is natuurlijk verstopt. De vinder van de cache schrijft iets in het logboek te schrijven, neemt iets uit de cache en laat daarvoor in de plaats iets achter. Zo blijft de cache interessant voor andere zoekers. Alleen al in Nederland liggen her en der honderden 'schatten' verborgen.
Kijk ook op: Geocaching