Gesprek van burgers over de toekomst van Europa in Maastricht
Nieuws -> InformatiefBron: Rijksoverheid
13-02-2022
200 Europese burgers praten dit weekend in Maastricht over belangrijke thema’s voor Europa, zoals migratie en de plek van de EU in de wereld. Het gesprek is onderdeel van de Conferentie over de Toekomst van Europa, waarin inwoners van de Europese Unie kunnen meedenken over de toekomst van de EU.
150 inwoners uit alle Europese landen zijn fysiek aanwezig in Maastricht. 50 mensen sluiten digitaal aan in verband met de coronamaatregelen. De willekeurig gekozen Europeanen zijn een afspiegeling van de bevolking in de Europese Unie. Namens de Europese Commissie is commissaris Dubravka Šuica (Democratie en Demografie) aanwezig in Maastricht. Ook schuift oud-ambassadeur Wepke Kingma aan, als Gezant voor de Conferentie over de Toekomst van Europa namens Nederland.
Burgerpanels. Eerder vonden soortgelijke gesprekken met burgerpanels plaats in Warschau en Florence. De laatste bijeenkomst vindt binnenkort plaats in Dublin. De burgerpanels zijn de voorbereiding op een plenaire vergadering, waar de resultaten uit elk panel worden besproken.
(Foto Lukasz Kobus/EU - 2019)
Dubravka Šuica (1957) vicevoorzitter van de Europese Commissie voor Democratie en Demografie. Zij is een Kroatische politicus van de christendemocratische partij HDZ. Sinds 1 december 2019 is zij vicevoorzitter en Europees commissaris voor Democratie en Demografie in de commissie van Ursula von der Leyen
Eindverslag en aanbevelingen. Via de website Kijk op Europa konden alle Nederlanders hun ideeën delen over de toekomst van Europa. Dit initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt deel uit van de Europese Conferentie over de Toekomst van Europa.
De Conferentie eindigt in het voorjaar van 2022 met een eindverslag met aanbevelingen van burgers uit heel Europa. Dat verslag gaat naar het voorzitterschap van de Conferentie: de voorzitters van het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie. Zij gaan aan de slag met de aanbevelingen.
Hoe denken Nederlanders over Europa? Grote maatschappelijke thema’s als klimaat en migratie worden steeds meer in Europees verband aangepakt. En ook in het dagelijks leven spelen keuzes die in de EU gemaakt worden een steeds grotere rol. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om te werken in het buitenland of om overal je databundel te kunnen gebruiken.
De EU wil daarom van haar inwoners weten hoe zij over de toekomst van de Europese Unie denken. Dit gebeurt met de Conferentie over de toekomst van Europa. Als onderdeel daarvan organiseerde Nederland de nationale burgerdialoog Kijk op Europa. Bekijk de eerste tussentijdse resultaten van Kijk op Europa >>
Negen thema’s. Voor de Conferentie over de toekomst van Europa zijn negen thema’s bepaald. Deze thema’s staan ook centraal in de Nederlandse burgerdialoog Kijk op Europa. De resultaten van Kijk op Europa worden ingebracht in de ‘plenaire vergaderingen’ van de Conferentie over de toekomst van Europa. Daar komen de resultaten van alle nationale burgerdialogen samen met de Europese burgerdialogen en met andere initiatieven vanuit de Conferentie. Lees meer over de Conferentie op het Europese digitale platform.
Lees ook het rapport met meningen, ideeën en aanbevelingen voor de laatste vier thema’s van de nationale burgerdialoog Kijk op Europa (pdf 38 pagina’s), dat op 14 januari 2022 werd aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. De thema's zijn: Klimaatverandering en milieu, Migratie, Gezondheid en De rol van de EU in de wereld.