Bijgewerkt: 11 april 2021

Gevolgen van de toekomst zonder gas

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
10-02-2017

Huiseigenaren willen vooral snel weten wat een toekomst zonder gas praktisch voor hen betekent. De Tweede Kamer debatteerde op 9 februari 2017 over het toekomstige energiebeleid. Minister Kamp (Economische Zaken) heeft in zijn Energieagenda aangegeven, dat hij al op korte termijn geen nieuwe gasnetten wil aanleggen in nieuwbouwwijken en dat hij tegen 2050 helemaal los van het gas wil zijn. Verenging Eigen Huis heeft bij dit scenario namens haar achterban veel praktische vragen. De vereniging wijst vandaag in een brief aan de Tweede Kamer op het belang van snelle duidelijkheid van de gevolgen van deze omslag voor consumenten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Koken op een gasfornuis zal in de toekomst verdwijnen en dat is nog snel op te lossen met een elektrische inductie kookplaat, maar de vervanging van de CV-gasketels in bijna alle woningen in Nederland eist een totaal andere aanpak en zal miljarden euro's kosten


Vereniging Eigen Huis krijgt veel vragen van haar leden over de praktische gevolgen van de energietransitie. Want wat betekent het scenario van een gasloze toekomst als je nu vervanging zoekt voor je cv-ketel? Wanneer is welke buurt aan de beurt en wie bepaalt dat? Hoe lang van tevoren weet je, dat het gas in jouw wijk zal verdwijnen, zodat je daar van tevoren rekening mee kunt houden, bijvoorbeeld als je cv-ketel aan vervanging toe is, of je een nieuwe keuken plaatst? Welke gevolgen heeft een andere manier van verwarmen voor het comfort en bestaande apparatuur in huis? Wat gaat dat kosten? Wat worden de alternatieven? Voor een breed gedragen transitie is het erg belangrijk, dat zo snel mogelijk antwoorden op deze en tal van andere praktische vragen komen.Loskomen van gas is één van de ambities die minister Kamp in zijn Energieagenda heeft aangegeven. Maar het loslaten van fossiele brandstoffen vergt een grote omslag in het denken en doen van de consument en heeft een grote impact op de leefomgeving. Directeur belangenbehartiging Rob Mulder: “Het is goed, dat in Den Haag wordt nagedacht over visionaire toekomstbeelden, maar burgers willen antwoorden op hele concrete vragen en zorgen die dit bij hen oproept.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.