Bijgewerkt: 25 juli 2024

Glasvezelnet voor Amsterdamse scholen

Nieuws -> Amsterdam

Bron: Gemeente Amsterdam
21-01-2008

In 2008 worden 245 Amsterdamse scholen via de glasvezelkabel aangesloten op het Breedbandnetwerk Onderwijs Amsterdam (BOA). Dit betekent dat 85% van de kinderen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs aan het eind van het jaar de beschikking hebben over supersnel internet- staat in een bericht van de Gemeente Amsterdam.

Het college van B en W van Amsterdam heeft hiervoor een subsidie van € 900.000 verstrekt. De subsidie is bestemd als bijdrage in aansluitkosten voor primair en speciaal onderwijs en voor voorlichting en training van de docenten om optimaal gebruik te kunnen maken van het supersnelle BOA-netwerk.

In totaal hebben 177 scholen in het primair onderwijs, 64 scholen in het voortgezet onderwijs en 4 scholen voor speciaal onderwijs zich aangemeld voor het Breedbandnetwerk Onderwijs Amsterdam. Naast de scholen zullen ook alle 26 locaties van de openbare bibliotheken en Carré, Het Muziektheater en Podium Mozaïek worden aangesloten.

Fiberglas Amstelveen
(Wikipedia - 2008)

Een bundel optische glasvezels


Wat is glasvezel?

Glasvezel, ook fiberglass genoemd, is een haardunne vezel van glas. Glasvezel kan gebruikt worden als een medium voor telecommunicatie en netwerken, want het is flexibel en kan worden gebundeld als kabels. Het is vooral voordelig voor lange afstand communicatie, omdat het licht voortplant zich door de vezel met weinig signaal verzwakking vergeleken met elektrische kabels.

Bovendien, de lichtsignalen in de vezel kunnen worden gemoduleerd met snelheden zo hoog als 40 Gb/ s en elke vezel kan vele onafhankelijke kanalen, elk met een verschillende golflengte van het licht (golflengte-divisie multiplexing).

Over korte afstanden, zoals netwerken binnen een gebouw, fiber bespaart ruimte in de kabelkanalen, omdat een enkele vezel kan veel meer gegevens versturen dan een elektrische kabel. Fiber is ook immuun voor elektrische interferentie, waardoor cross-talk tussen signalen in verschillende kabels is uitgesloten.

Hoewel glasvezel kan gemaakt worden van doorzichtig plastic, glas, of een combinatie van de twee, de vezels die gebruikt zijn in de lange afstand telecommunicatietoepassingen zijn altijd glas, vanwege de lagere optische signaal verzwakking.

Wat is Gb/s?

Gb/s ofwel Gigabit per seconde is een gangbare, maar niet gestandardiseerde schrijfwijze voor een in de computerindustrie gebruikelijke eenheid voor de snelheid van gegevensoverdracht. Met Gb/s wordt de snelheid aangeduid in miljarden (Giga in de betekenis van 1.000.000.000) bits per seconde.

Om de snelheden te vergelijken heeft een ADSL2+ verbinding een theoretische downloadsnelheid van 24 Mbit/s en een ADSL2 is dit maximaal 12Mbit/s (gegevens 2008).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.