Bijgewerkt: 23 april 2024

Goede Vrijdag voor Pasen

Nieuws -> Kerk

Bron: Wikipedia/Amstelveenweb
29-03-2024

Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. Het volgt op Witte Donderdag en gaat vooraf aan Stille Zaterdag. Op deze dag herdenken christenen het lijden en de dood van Jezus Christus aan het kruis.

Goede Vrijdag wordt ook wel Stille Vrijdag of Hoge Vrijdag genoemd. De liturgische naam is Feria sexta in Parasceve "zesde dag, op de voorbereidingsdag" (van het Griekse παρασκευή paraskeuḗ, 'uitrusting, voorbereiding, voorbereidingsdag, vrijdag').

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2024)

De kruisigingstriptiek van Rogier van der Weyden ontstond tussen 1440 en 1445 en bevindt zich in het Kunsthistorisch Museum in Wenen. Rogier van der Weyden, geboren Rogier de la Pasture, (* 1399 of 1400 in Doornik, Vlaanderen; † 18 juni 1464 in Brussel, hertogdom Bourgondië) was een Vlaamse schilder en wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de vroege Nederlandse schilderkunst

Deze driedaagse paasviering vertegenwoordigt het oudste en hoogste feest van het kerkelijk jaar in alle christelijke denominaties en wordt liturgisch gevierd als het Paasmysterie als één enkele dienst, die begint op Witte Donderdag met de opening van de dienst en culmineert in de zegen op Paasochtend.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.