Goede Vrijdag van 2023
Nieuws -> KerkBron: Wikipedia/Amstelveenweb
06-04-2023
Goede Vrijdag is de vrijdag op 7 april 2023 voor Pasen. Het volgt op Witte Donderdag en gaat vooraf aan Stille Zaterdag. Op deze dag herdenken christenen het lijden en sterven van Jezus Christus aan het kruis. Goede Vrijdag wordt ook wel Stille Vrijdag of Hoge Vrijdag genoemd.
In de katholieke kerk is Goede Vrijdag een strikte dag van vasten en onthouding. Het maakt deel uit van de driedaagse paasviering (Triduum Sacrum of Triduum Paschalis), die begint met de Mis van het Laatste Avondmaal op Witte Donderdag, zich uitstrekt tot Goede Vrijdag en Stille Zaterdag, de dag van de begrafenisrust van de Heer, en eindigt met de viering van de opstanding van Christus in het Heilig Graf eindigt de paaswake.
(Bron Wikipedia - 2023)
Kruisigingsdrieluik van Rogier van der Weyden uit 1445. De kunstschilder geboren als Rogier de le Pasture, (* 1399 of 1400 in Doornik, Vlaanderen; † 18 juni 1464 in Brussel, hertogdom Bourgondië) was een Vlaamse schilder en wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de vroege Nederlandse schilderkunst
Deze driedaagse paasviering is het oudste en hoogste feest van het kerkelijk jaar in alle denominaties en wordt liturgisch gevierd als het Paasmysterie als een enkele dienst, die begint op Witte Donderdag met de opening van de dienst en eindigt met de zegening op Pasen ochtend.
Tot nu toe is er geen fundamentele historische studie van Goede Vrijdag geweest. Goede Vrijdag is gebaseerd op een gebeurtenis beschreven in het Nieuwe Testament. Marcus beschrijft de kruisiging van Jezus van Nazareth op Golgotha: "Het was het derde uur toen ze hem kruisigden" (Marcus 15:22-25 EU). Het werd daarom aanvankelijk beschouwd als een herdenkingsdag in het opkomende christendom. De eerste christenen vierden het als als voorbereidingsdag voor Pasen. Ten tijde van Tertullianus was het vasten met Pasen beperkt tot Goede Vrijdag en Stille Zaterdag en uitgebreid tot de Goede Week rond 250 na Christus. In 325 besliste het Eerste Concilie van Nicea over de flexibele Romeinse datum van Pasen. Op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag schreef paus Innocentius I (416) in zijn brief aan Decentius van Eugubium over de kerk van Rome dat de viering van het avondmaal hier niet nodig was (Latijn "iduo sacramenta penitus non celebrari").