Bijgewerkt: 21 maart 2023

Goede resultaten amsterdam inbusiness in 2011

Nieuws -> Regio

Bron: Gemeente Amstelveen
20-01-2012

De Buitenlandse bedrijven creëren meer dan 1200 banen in regio Amsterdam

Het afgelopen jaar hebben 118 nieuwe internationale bedrijven zich in de Metropoolregio Amsterdam gevestigd. De meeste nieuwkomers zijn actief in de ICT, creatieve industrie en de financiële en zakelijke dienstverlening.

Deze bedrijven zijn goed voor 1231 nieuwe banen. Daarnaast breidden 23 bedrijven in 2011 uit, met 324 nieuwe arbeidsplaatsen. Dat blijkt uit de resultaten van amsterdam inbusiness, de marketing en acquisitieorganisatie van de Metropoolregio Amsterdam.

Per 1 januari 2012 zijn er nu meer dan 2200 buitenlandse bedrijven in de regio gevestigd, goed voor 156.905 directe arbeidsplaatsen. Bijna een kwart van deze bedrijven is een hoofdkantoor. Amsterdam weet, na Londen, de meeste hoofdkantoren aan te trekken binnen Europa. In 2011 zijn er 31 nieuwe hoofdkantoren bijgekomen.

inbusiness Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Op 10 oktober 2008 werd de nieuwe gezamenlijke ontvangstruimte van amsterdam inbusiness in het World Trade Center Amsterdam officieel geopend door de burgemeester van Amsterdam Job Cohen, wethouder van Amstelveen, Jan-Willem Groot, burgemeester van Haarlemmermeer, Theo Weterings en burgemeester van Almere, Annemarie Jorritsma


ICT bedrijven Hub

Bijna een kwart van de nieuwe bedrijven die zich in de regio vestigden is actief in de ICT sector. Een van die nieuwe bedrijven is het Amerikaanse ReachLocal, een bedrijf dat het MKB online marketing oplossingen biedt. Dit bedrijf zette in 2011 een Europees hoofdkantoor en saleskantoor in Amsterdam op.

Huawei, een Chinese ICT- en  telecomgigant, opende in Amsterdam het kantoor van de divisie Huawei Enterprise Business. Dit levert direct 100 extra banen op naast de huidige 300 arbeidsplaatsen die Huawei al creëerde in Amsterdam.

Creatieve en financiële sector

Naast bedrijven in de ICT sector, wisten ook veel bedrijven uit de creatieve industrie Amsterdam te vinden. 21 internationale bedrijven uit deze sector vestigden zich het afgelopen jaar in de regio, zoals Hi-Tec Sports dat zijn hoofdkantoor van het Verenigd Koninkrijk naar Amsterdam verplaatste, en het Amerikaanse reclamebureau Anomaly.  Het aantal nieuwe bedrijven uit de financiële sector was in 2011 beduidend minder dan in 2010 (16 ten opzichte van 29 in 2010).

Azië

Al een aantal jaren is de opmars van bedrijven uit Azië sterk merkbaar in de regio. Japan blijft een belangrijk land van herkomst voor buitenlandse bedrijven: in 2011 vestigden zich 11 nieuwe Japanse bedrijven, waaronder Mitsubishi Aircraft Corp. Vanuit China kwamen negen nieuwe bedrijven, uit India vijf en Korea vier.

Het grootste aantal nieuwe bedrijven kwam uit Noord Amerika (43). Waarvan 38 uit de Verenigde Staten, de voornaamste handelspartner van Nederland. Deze bedrijven kwamen met name uit de ICT en creatieve sector.

Bedrijven blijven in Amsterdam

In 2011 breidden 23 bedrijven uit, waaronder op Schiphol een grote uitbreiding van Aramex, een logistieke dienstverlener uit Dubai. Met ’s werelds grootste dataknooppunt de AMS-IX op steenworp afstand, was de regio het afgelopen jaar ook een zeer populaire plaats voor datacenters. Grote spelers als Global Switch en Equinix runnen al meerdere datacenters in de regio en breidden in 2011 verder uit.

Economic Board

De komende jaren wil Amsterdam haar positie als zakenstad verder versterken. Overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven in de Metropoolregio hebben samen de Amsterdam Economic Board opgericht. De Board heeft in 2011 een strategie opgezet met een kennis- en innovatieagenda voor zeven economische clusters waaronder ICT, creatief en logistiek.

amsterdam inbusiness

amsterdam inbusiness begeleidt buitenlandse bedrijven bij vestiging in de Metropoolregio Amsterdam en ondersteunt het bestaande, internationale bedrijfsleven. Binnen amsterdam inbusiness werken de gemeenten Amsterdam, Almere, Amstelveen en Haarlemmermeer samen aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale bedrijven.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.