Bijgewerkt: 2 maart 2024

Google introduceert Bard

Nieuws -> Technologie

Bron: Google Blog
06-02-2023

Een belangrijke volgende stap op onze AI-reis -  schrijft Soendar Pichai CEO van Google en Alphabet en is lid van de raad van bestuur van Alphabet op Google Blog. Onder zijn leiding heeft Google zich gericht op het ontwikkelen van producten en diensten, mogelijk gemaakt door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI, die hulp bieden op grote en kleine momenten.

'AI (artificiële intelligentie= kunstmatige intelligentie) is de meest diepgaande technologie, waar we vandaag aan werken. Of het nu gaat om het helpen van artsen om ziekten eerder op te sporen of om mensen toegang te geven tot informatie in hun eigen taal, AI helpt mensen, bedrijven en gemeenschappen hun potentieel te ontsluiten. En het opent nieuwe kansen die miljarden levens aanzienlijk kunnen verbeteren. Daarom hebben we het bedrijf zes jaar geleden geheroriënteerd rond AI - en daarom zien we het als de belangrijkste manier waarop we onze missie kunnen waarmaken: alle informatie ter wereld organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar maken.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2023)

Pichai Sundararajan (1972), beter bekend als Sundar Pichai, is een Indiaas-Amerikaanse zakenman. Hij is de chief executive officer (CEO) van Alphabet Inc. en haar dochteronderneming Google

Sindsdien zijn we over de hele linie blijven investeren in AI, en Google AI en DeepMind bevorderen de stand van de techniek. Tegenwoordig verdubbelt de schaal van de grootste AI-berekeningen elke zes maanden, veel sneller dan de wet van Moore. Tegelijkertijd spreken geavanceerde generatieve AI en grote taalmodellen tot de verbeelding van mensen over de hele wereld. In feite vormen ons Transformer-onderzoeksproject en ons veldbepalende artikel in 2017, evenals onze belangrijke vorderingen op het gebied van diffusiemodellen, nu de basis van veel van de generatieve AI-toepassingen die u vandaag begint te zien.

Even Bard voorstellen. Het is echt een opwindende tijd om aan deze technologieën te werken, aangezien we diepgaand onderzoek en doorbraken vertalen in producten die mensen echt helpen. Dat is de reis die we hebben gemaakt met grote taalmodellen. Twee jaar geleden hebben we de volgende generatie taal- en conversatiemogelijkheden onthuld, mogelijk gemaakt door ons Language Model for Dialogue Applications (of kortweg LaMDA).

We hebben gewerkt aan een experimentele gespreks-AI-service, mogelijk gemaakt door LaMDA, die we Bard noemen. En vandaag zetten we nog een stap voorwaarts door het open te stellen voor vertrouwde testers voordat we het de komende weken op grotere schaal beschikbaar maken voor het publiek.

Bard probeert de brede kennis van de wereld te combineren met de kracht, intelligentie en creativiteit van onze grote taalmodellen. Het maakt gebruik van informatie van internet om frisse, hoogwaardige antwoorden te bieden. Bard kan een uitlaatklep zijn voor creativiteit en een lanceerplatform voor nieuwsgierigheid, door je te helpen nieuwe ontdekkingen van NASA's James Webb Space Telescope uit te leggen aan een 9-jarige, of meer te leren over de beste spitsen in het voetbal op dit moment, en daarna oefeningen te doen om je vaardigheden op te bouwen.

We brengen het in eerste instantie uit met onze lichtgewicht modelversie van LaMDA. Dit veel kleinere model vereist aanzienlijk minder rekenkracht, waardoor we kunnen opschalen naar meer gebruikers, waardoor meer feedback mogelijk is. We zullen externe feedback combineren met onze eigen interne tests om ervoor te zorgen dat de antwoorden van Bard voldoen aan een hoge lat voor kwaliteit, veiligheid en gegrondheid in real-world informatie. We zijn enthousiast over deze testfase om ons te helpen blijven leren en de kwaliteit en snelheid van Bard te verbeteren.

De voordelen van AI in onze dagelijkse producten brengen. We hebben een lange geschiedenis in het gebruik van AI om de zoekfunctie voor miljarden mensen te verbeteren. BERT, een van onze eerste Transformer-modellen, was revolutionair in het begrijpen van de fijne kneepjes van de menselijke taal. Twee jaar geleden introduceerden we MUM, dat 1000 keer krachtiger is dan BERT en een meertalig begrip van informatie op het volgende niveau heeft, dat belangrijke momenten in video's kan uitkiezen en kritieke informatie kan bieden, waaronder crisisondersteuning, in meer talen.

Nu bouwen onze nieuwste AI-technologieën, zoals LaMDA, PaLM, Imagen en MusicLM, hierop voort en creëren geheel nieuwe manieren om met informatie om te gaan, van taal en afbeeldingen tot video en audio. We werken eraan om deze nieuwste AI-ontwikkelingen in onze producten te integreren, te beginnen met Zoeken.Een van de meest opwindende mogelijkheden is hoe AI ons begrip van informatie kan verdiepen en deze efficiënter kan omzetten in bruikbare kennis, waardoor het voor mensen gemakkelijker wordt om tot de kern te komen van wat ze zoeken en dingen voor elkaar te krijgen. Wanneer mensen aan Google denken, denken ze vaak aan ons te wenden voor snelle feitelijke antwoorden, zoals "hoeveel toetsen heeft een piano?" Maar steeds meer mensen wenden zich tot Google voor diepere inzichten en begrip, zoals: "is de piano of gitaar gemakkelijker te leren en hoeveel oefening heeft elk nodig?" Leren over een onderwerp als dit kan veel moeite kosten om erachter te komen wat je echt moet weten, en mensen willen vaak een breed scala aan meningen of perspectieven onderzoeken.

AI kan op deze momenten nuttig zijn door inzichten te synthetiseren voor vragen waarop niet één juist antwoord bestaat. Binnenkort zie je AI-gestuurde functies in Zoeken die complexe informatie en meerdere perspectieven destilleren in gemakkelijk te verteren formaten, zodat je snel het grote geheel kunt begrijpen en meer van internet kunt leren: of dat nu het zoeken naar aanvullende perspectieven is, zoals blogs van mensen die zowel piano als gitaar spelen, of dieper ingaan op een gerelateerd onderwerp, zoals stappen om als beginner aan de slag te gaan. Deze nieuwe AI-functies worden binnenkort uitgerold op Google Zoeken.

Ontwikkelaars helpen innoveren met AI. Naast onze eigen producten vinden we het belangrijk om het voor anderen gemakkelijk, veilig en schaalbaar te maken om van deze vooruitgang te profiteren door voort te bouwen op onze beste modellen. Volgende maand beginnen we met het onboarden van individuele ontwikkelaars, makers en ondernemingen, zodat ze onze Generative Language API kunnen uitproberen, aanvankelijk mogelijk gemaakt door LaMDA met een reeks modellen om te volgen. We zijn van plan om in de loop van de tijd een reeks tools en API's te creëren die het voor anderen gemakkelijk zullen maken om meer innovatieve applicaties met AI te bouwen. Het hebben van de nodige rekenkracht om betrouwbare AI-systemen te bouwen is ook cruciaal voor startups, en we zijn verheugd om deze inspanningen te helpen opschalen via onze Google Cloud-partnerschappen met Cohere, C3.ai en Anthropic, die vorige week werden aangekondigd. Houd ons in de gaten voor meer details over de ontwikkelaar binnenkort.

Gedurfd en verantwoordelijk. Het is van cruciaal belang dat we ervaringen die in deze modellen zijn geworteld, op een gedurfde en verantwoorde manier aan de wereld brengen. Daarom zetten we ons in om AI op een verantwoorde manier te ontwikkelen: in 2018 was Google een van de eerste bedrijven die een reeks AI-principes publiceerde. We blijven onze onderzoekers onderwijs en middelen bieden, werken samen met overheden en externe organisaties om normen en best practices te ontwikkelen, en werken samen met gemeenschappen en experts om AI veilig en bruikbaar te maken.

Of het nu gaat om het toepassen van AI om onze eigen producten radicaal te transformeren of het beschikbaar stellen van deze krachtige tools aan anderen, we zullen innovatief en verantwoordelijk blijven in onze aanpak. En het is nog maar het begin - er komt de komende weken en maanden meer op al deze gebieden.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.