Bijgewerkt: 26 maart 2023

Google's GeoEye-1 is gelanceerd

Nieuws -> Informatief

Bron: GeoEye
08-09-2008

Google’s eigen satelliet; GeoEye-1 is op 6 september 2008 gelanceerd van de Vandenberg Air Force Base in California. GeoEye-1 heeft de hoogste resolutie van alle commerciële imaging systemen op dit moment en kan beelden met een resolutie aan de grond van 0.41 meter of 16-inch in de panchromatische of zwart-wit-modus opnemen.

GeoEye-1 zal de multispectrale of kleuren beelden op 1,65 meter resolutie of ongeveer 64 centimeter, een factor twee beter weergeven, dan de bestaande commerciële satellieten met een vierband multispectrale imaging mogelijkheden. Terwijl de satelliet in staat zal zijn het verzamelde beeldmateriaal op 0,41 meter weer te geven, moet GeoEye de beelden resamplen naar 0.5 meter, want de regering van de VS gaf anders geen toestemming om ze te publiceren.

GeoEye-1 is ontworpen om een mogelijkheid te kunnen bieden van drie meter geografische nauwkeurigheid, wat betekent dat de klanten binnen drie meter van hun huidige locatie op de oppervlakte van de Aarde, zonder verdere controle op de grond hun positie kunnen bepalen.

GeoEye Amstelveen
(GeoEye - 2008)

GeoEye-1 wordt gelanceerd


GeoEye-1 zal 15 banen per dag om de Aarde te vliegen op een hoogte van 681 kilometer met een baansnelheid van ongeveer 7,5 km / sec of 16.800 km / uur. Als de zon-synchrone baan het toelaat, zal de satelliet over een bepaald gebied ongeveer om 10:30 uur lokale tijd elke dag vliegen.

Gezien de hoogte en de zon-synchrone baan, gezichtsveld en een superieure resolutie van GeoEye-1 kan elk punt op de aardbol om de drie dagen of eerder “herzien", afhankelijk van de gewenste kijkhoek. De satelliet zal een aanvulling vormen op de huidige GeoEye IKONOS-systeem en zal beelden verzamelen ongeveer 40 procent sneller voor panchromatische en 25 procent sneller voor multispectrale collecties. Samen zullen de IKONOS en GeoEye-1-satellieten beelden kunnen verzamelen van bijna een miljoen vierkante kilometer per dag.

De satelliet koste 502 miljoen dollar, maar de opvolger, de GeoEye-2 is al aan de ontwerptafel. De cameraresolutie wordt 25 cm en ongeveer in 2011 wordt het gelanceerd.

Panchromatisch film

Panchromatische film is een soort van zwart-wit fotografische film die gevoelig is voor alle golflengten van zichtbaar licht.

Multi-spectral beeld

Multi-spectrale imaging is een technologie, die oorspronkelijk ontwikkeld was voor de ruimtevaart gebaseerde imaging. In multi-spectrale imaging worden de frequenties buiten het zichtbaar licht, zoals infrarood licht, toch zichtbaar gemaakt. Hierdoor kan de extra informatie die het menselijk oog niet kan zien, toch met receptoren voor de kleuren rood, groen en blauw zichtbaar kunnen worden gemaakt.

Delta II/GeoEye 1 Blasts into OrbitAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.