Bijgewerkt: 4 maart 2024

Gratis politie app meer dan 100.000 keer gedownload

Nieuws -> Politie

Bron: Politie regio Midden en West Brabant
22-02-2012

De app ꞌpolitie.nlꞌ is sinds december vorig jaar al meer dan 100.000 keer gedownload. De Nederlandse politie ontwikkelde deze gratis applicatie voor bezitters van smartphones die draaien op de besturingssystemen van Apple en Android.

De applicatie werd begin december 2011 gelanceerd. Met de app ꞌPolitie.nlꞌ kan snel contact worden gelegd met de politie. Foto's en filmpjes van ernstige misdrijven kunnen direct naar de politie worden verstuurd. Daarnaast is het mogelijk om via de smartphone Amber Alert, Burgernet, opsporingsberichtgeving en politienieuws te volgen.

Sneller in contact met de politie

In de app is te zien, waar het dichtstbijzijnde politiebureau ligt als de gebruiker zijn eigen GPS-locatie aan heeft staan. Verder kan met een druk op de knop contact gelegd worden met het alarmnummer 112 of het landelijke politienummer 0900-8844. Via het alarmnummer 112 komen politie, brandweer of ambulance meteen in actie. Het landelijke nummer 0900-8844 kan gebruikt worden voor niet-spoedeisende politiezaken.

Foto's direct uploaden

Met de app is het verder mogelijk om beeldmateriaal van een ernstig misdrijf direct naar de politie te uploaden. Dat gebeurt snel en zonder tussenkomst van een pc, laptop of geheugenkaartje. Het getuigenmateriaal komt dan rechtstreeks terecht bij het juiste politiekorps. Want hoe eerder de politie op de hoogte is, hoe groter de kans dat daders gepakt kunnen worden. Uiteraard belt een getuige eerst 112 om te melden dat er sprake is van een spoedsituatie.

burgernet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het Burgernet onderdeel in de Politie.nl app


Via de app kan de gebruiker vervolgens de fotomodus aan te zetten en direct gaan fotograferen. De adressering aan de politie wordt automatisch ingesteld. Op die manier hoeft de gebruiker geen website, of e-mailadres meer op te zoeken en in te vullen. Bij het insturen van het foto- of filmmateriaal worden naam, telefoonnummer, e-mailadres, locatiegegevens en een beschrijving gevraagd.

Deze gegevens worden gebruikt om de beelden naar het juiste politiekorps te sturen en om eventueel nader contact opnemen met de verzender. De beelden komen vervolgens op een beveiligde server van de politie terecht. Deze functionaliteit sluit daarmee overigens naadloos aan op de landelijke campagne: 'Pak de overvaller, pak je mobiel'.  Zie www.nederlandveilig.nl

burgernet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het Amber Alert onderdeel in de Politie.nl app


Amber Alert, Burgernet en politienieuws volgen

Met de app zijn ook het politienieuws, Amber Alert en Burgernet eenvoudig te volgen. Amber Alert is het landelijke waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en -ontvoeringen. Door te klikken op de foto van een vermiste minderjarige, krijgt de gebruiker meteen het Amber Alert bericht in beeld.

Burgernet is een nieuw samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Daarnaast kan de gebruiker ook opsporingsberichtgeving en het landelijk politienieuws ontvangen. Met een simpele instelling is zelfs het lokale politie nieuws te volgen, bijvoorbeeld alleen het politienieuws uit de woon- of werkomgeving van de gebruiker van de smartphone.

Voor iPhone en Android toestellen

De app 'Politie.nl' is geschikt voor Apple’s iPhone en smartphones met het besturingssysteem Android. Inmiddels (medio februari 2012) hebben circa 75.000 iPhone gebruikers de app gedownload. Voor toestellen met het besturingssysteem van Adroïd (o.a. Samsung) is de politie app door 39.000 mensen gedownload. De politie app is gratis verkrijgbaar via de iTunes store / Android Market en is tot stand gekomen in samenwerking met het bedrijf Firm-IT. Auteur: Ron Looije, woordvoerder van de Raad van KorpschefsAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.