Bijgewerkt: 29 april 2024

Gratis toegankelijk infocafé over dementie

Nieuws -> Informatief

Bron: Dorien Mijksenaar
02-09-2023

Donderdag 21 september 2023 is het Wereld Alzheimer Dag, met dit jaar als thema ‘Samen aan tafel', gekozen door onze vrijwilligers. Op deze dag vragen we extra aandacht voor dementie. De regionale afdelingen van Alzheimer Nederland organiseren mooie activiteiten om samen van te genieten én om meer bekendheid te geven aan het onderwerp dementie. En we roepen iedereen op om die dag een Vergeet-mij-nietje te dragen.

Door twee Amstelveense dementie-ervaringsdeskundigen wordt op donderdag 21 september 2023 een - gratis toegankelijk - infocafé georganiseerd in de Bibliotheek Amstelland op het Stadshart Amstelveen. Met vertegenwoordigers uit de zorg en Amstelveense politiek, maar ook met mede-getroffenen kan worden gepraat over wat er allemaal gebeurt als een vorm van dementie in je leven komt.

Monica Penders is journalist en oud-radio- en tv-maker. In 2022 overleed haar man Wim na drie jaar te hebben geworsteld met blind zijn en dementie. Zij giet haar ervaringen in het 'Reisgidsje door de ongrijpbare wereld van de dementie' en de blogsite 'Vergeten, maar niet vergeten'. De man van haar goede vriendin Dorien Mijksenaar (zangeres en theatermaker) kreeg ook dementie.



Levensontwrichtend. Samen vatten zij het plan op om een informatiedag te organiseren voor mensen die te maken krijgen met deze vaak levensontwrichtende aandoening. De Wereld Alzheimerdag op 21 september 2023 is de streefdatum.

Dementie rukt op: voorlichting is nodig. Iedereen kent wel iemand met een vorm van dementie, of zal daar in de toekomst mee geconfronteerd worden. Het aantal Noord-Hollanders met deze ziekte (rond 45.000) zal over zeven jaar (2030) zo'n 60.000 bedragen. In 2040 zal dat aantal rond de 81.000 zijn. Hoe weet je of iemand de ziekte heeft? Waar valt dit aan te herkennen? Dementie is ingrijpend voor eenieder die ermee te maken krijgt. Vaak weten mensen niet waar of hoe zij hulp kunnen vinden, of in welke vorm.

Bewustwording en hulp. 'Wij willen mensen helpen een weg te vinden door ervaringen met hen te delen' vertelt Dorien Mijksenaar. 'Daarom hebben wij, samen met wijkverpleegkundige Piet Scholte, deze dag en locatie geregeld in de bieb op het Stadshart'. Dat kennis en ervaring delen noodzakelijk is weet ook Mijksenaar als geen ander. Zij kreeg te maken met financiële gevolgen naar aanleiding van haar mans ziekte. 'Bij het horen van het woord dementie dacht ik altijd: dat is zoiets verschrikkelijks, laat maar zitten, komt tijd, komt raad. Maar als de tijd komt, heb je de raad gemist. Deze wereld was onbekend voor mij'.

Foto Amstelveen
(Bron Dementieblog - 2023)

De flyer van de infocafé over dementie

Gratis toegang na aanmelding. Geïnteresseerden zijn van harte welkom op donderdag 21 september 2023 de eerste etage van de Bibliotheek Amstelland (Stadsplein 102 Amstelveen). Toegang is gratis, aanmelding vooraf wordt wel gevraagd (d.mijksenaar@planet.nl ). De inloop is vanaf 13:30 uur, het programma begint om 14:00 en duurt tot 16:30 uur.

Dementie is de algemene naam voor een afname van de cognitieve vaardigheden die van invloed is op het vermogen van een persoon om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Dit gaat meestal gepaard met problemen met geheugen, denken en gedrag. Afgezien van geheugenstoornissen en een verstoring van denkpatronen, zijn de meest voorkomende symptomen emotionele problemen, taalproblemen en verminderde motivatie. De symptomen kunnen worden beschreven als optredend in een continuüm over verschillende stadia. Dementie heeft uiteindelijk een significant effect op het individu, zorgverleners en op sociale relaties in het algemeen. Een diagnose van dementie vereist de observatie van een verandering ten opzichte van iemands gebruikelijke mentale functioneren en een grotere cognitieve achteruitgang dan wat wordt veroorzaakt door normaal ouder worden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.