Bijgewerkt: 28 juni 2022

Gratis vuurwerkbril voor basisschoolleerlingen in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Pearle Opticiens
15-12-2014

Afgelopen jaarwisseling zijn door vuurwerk uiteindelijk 20 mensen blind geworden aan één oog. In totaal liepen 237 mensen aan één, of twee ogen letsel op: 30% daarvan was blijvend letsel en 50% van alle slachtoffers was 21 jaar, of jonger. Uit deze cijfers blijkt, dat het van groot belang is om je ogen goed te beschermen tijdens de periode, dat er vuurwerk afgestoken mag worden. Om hier een bijdrage aan te leveren, geeft Pearle Opticiens Amstelveen een gratis vuurwerkbril aan basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. In totaal worden in geheel Nederland 70.000 vuurwerkbrillen weggegeven.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een vuurwerkbril


Aftrap uitdeelactie. Als aftrap van de actie werden op 15 december 2014 bij basisschool De Keerkring in Woerden de eerste 350 vuurwerkbrillen weggegeven. Hans van der Heyden, directeur van Pearle Opticiens, Tjeerd de Faber, oogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van alle oogartsen in Nederland, en Victor Molkenboer, burgemeester van Woerden, deelden de brillen persoonlijk uit.

Tijdens het uitdelen van de vuurwerkbrillen was ook de 17-jarige Joeri Pels aanwezig. Joeri heeft op 12-jarige leeftijd een babyvuurwerkpijl in zijn ogen gekregen. Inmiddels is hij vier keer geopereerd en 165 keer in Het Oogziekenhuis Rotterdam geweest. Op dit moment heeft hij 50 tot 70% zicht. Joeri vertelde wat hem is overkomen en wat je het beste kunt doen om je ogen te beschermen, maar ook wat je meteen moet doen als je toch onverhoopt vuurwerk in je ogen krijgt.

Foto Amstelveen
(Foto Pearle Opticiens - 2014)

Hans van der Heyden (midden achter) directeur van Pearle Opticiens met de scholieren en de gratis vuurwerkbrillen in Woerden


Vuurwerkbril even vanzelfsprekend als een autogordel. Oogarts Tjeerd de Faber ondersteunt de landelijke actie van harte. “Teveel kinderen raken tijdens Oud & Nieuw gewond aan hun ogen door vuurwerk. Daarom kunnen we niet vaak genoeg benadrukken, dat het belangrijk is een vuurwerkbril op te zetten, zowel als je zelf vuurwerk afsteekt als wanneer je ernaar kijkt. Het dragen van een vuurwerkbril moet even vanzelfsprekend worden als het dragen van een autogordel”, aldus De Faber.

Bewustwording en bescherming. Van der Heyden vertelt, waarom Pearle deze actie heeft opgezet: “Pearle Opticiens staat voor deskundige en betaalbare oogzorg. Het voorkomen van oogproblemen sluit daar natuurlijk goed bij aan. Als grootste winkelketen in de optiek hebben wij hierin ook een voorbeeldfunctie. Het is belangrijk, dat zowel kinderen als volwassenen zich bewust worden van de gevaren van vuurwerk en een vuurwerkbril opzetten tijdens Oud & Nieuw. Wij dragen daar graag aan bij. Het zijn tenslotte wel je ogen.” De gratis vuurwerkbrillen zijn tot en met 31 december 2014 af te halen bij de winkels van Pearle Opticiens (zolang de voorraad strekt). Op www.pearle.nl is, naast meer informatie over deze actie, ook de dichtstbijzijnde Pearle vestiging te vinden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.