Bijgewerkt: 4 juli 2022

Gratis zwemlessen voor vluchtelingenkinderen in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Vluchtelingen Welkom Kronenburg
12-08-2017

Zondag 6 augustus 2017 organiseerde bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg een picknick voor buurtbewoners die al langer in deze omgeving wonen en voor statushouders; vluchtelingen die hun procedures hebben afgerond en hier pas zijn komen wonen. De locatie in het Amsterdamse Bos was zorgvuldig uitgezocht. We wilden uit de buurt blijven van plekken met veel verkeer en diep water. De dag begon om 10:30 uur met het opstellen van een partytent en het inrichten van de tafels, waar het eten en drinken op uitgestald zou worden. Een van de vrijwilligers ontdekte, dat er aan de achterzijde van de partytent een sloot is. Dat was schrikken, want de locatie was eerder verkend en via Google Earth was juist een plek uitgezocht, waar geen water in de buurt leek te zijn. Met veel lijnen vol vlaggetjes maakten we een visuele afscheiding om de gang naar de sloot te beletten voor de kinderen van vluchtelingen die die dag zouden komen.

Het werd een mooie, zonnige picknick met meer dan 70 oude en nieuwe buurtbewoners. Toch was het voor sommige vrijwilligers geen echt ontspannen dag. Hun taak was om tijdens de picknick om zich heen te blijven kijken, of er geen kinderen richting sloot, of fietspad liepen. Daarnaast hadden we een vrijwilliger beschikbaar die EHBO kon verlenen. Gelukkig bleek die inzet niet nodig.

Foto Amstelveen
(Foto Anton Groeneschey - 2017)

Zondag 6 augustus 2017 organiseerde bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg een picknick voor buurtbewoners in het Amsterdamse Bos


We maken ons zorgen. Begin deze maand werd de noodlottige afloop bekend van een op 1 juli in Amstelveen te water geraakt vluchtelingenkind. Op maandag 7 augustus is het weer raak: er verdrinkt een Syrische jongen in een zwembad in Venlo. Op donderdag 22 juni verdrinkt een Syrische jongen in de Waal bij Tiel. Van een medewerker van de gemeente Amsterdam hoorden we dat eerder dit jaar een vluchtelingenmeisje in een zwembad in Amsterdam-West gereanimeerd moest worden en het gelukkig overleeft. In september 2015 verdronk een Syrisch meisje in een zwembad in Rhenen.

Op de website van de gemeente Amstelveen zijn inmiddels vragen te zien (pdf 2 pagina’s) van de gemeenteraadsleden Stieneke Kruijer en Gert Jan Slump van GroenLinks en wordt gerefereerd aan het dramatische ongeluk met een vluchtelingenkind in Amstelveen. De genoemde raadsleden onderstrepen de noodzaak van zwemlessen en stellen voor, dat deze, net als in Aalsmeer geheel vergoed worden. Om de zwemlessen zo snel mogelijk te kunnen geven, moeten wachtlijsten weggewerkt worden. Ook oudere asielzoekers en statushouders zouden op dezelfde basis zwemlessen moeten krijgen.

Elke keer als er een vluchtelingenkind verdrinkt, of gereanimeerd moet worden en dit in de media komt, gaat er een alarmbel af. We moeten heel alert zijn voor de gevaren van water. Veel vluchtelingen, vooral uit het Midden-Oosten, kennen water alleen als een schaars goed en hebben weinig, of geen zwemervaring en zien het gevaar niet. We zijn in Nederland opgegroeid te midden van veel water. Dat maakt het nodig, dat iedereen vertrouwd moet zijn met water; zowel de mogelijkheden om ervan te genieten als weten wat de gevaren zijn.

De vragen in de Amstelveense gemeenteraad zijn gesteld door leden van GroenLinks-Amstelveen. Binnen bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg zijn aanhangers actief van heel uiteenlopende politieke partijen. We hopen dan ook, dat de ‘oproep’ die we begrijpen uit de schriftelijke vragen zo breed mogelijk gedragen zal worden in de gemeenteraad. We hopen, dat B en W zo snel mogelijk concrete maatregelen gaan nemen om verdere verdrinkingen te voorkomen. We ondersteunen van harte het recente pleidooi van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB), dat iedereen die een inburgeringscursus krijgt, moet leren zwemmen. Haast overal in Amstelveen en omgeving is water dichtbij. Daarom zouden zwemlessen geen luxe moeten zijn voor wie het zich kan veroorloven, maar een basisvoorziening voor iedereen.

Hans Straeter, voorzitter bestuur Bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg en Joep van Erp, fractievoorzitter SP-Amstelveen


PS: Die gratis zwemlessen zouden er niet alleen voor vluchtelingenkinderen moeten zijn, maar voor alle kinderen en ook voor oudere vluchtelingen. Gezien het vele water en de risico's zou het een basisvoorziening moeten zijn. Tot een aantal jaren geleden was er schoolzwemmen. Jammer, dat dit afgeschaft is.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.