Bijgewerkt: 24 juni 2024

GroenLinks NH in de bres voor starters op de woningmarkt

Nieuws -> Provincie

Bron: GroenLinks Noord-Holland
05-03-2012

Tijdens de Statenvergadering van 5 maart 2012 vraagt GroenLinks Noord-Holland aandacht voor starters op de woningmarkt. Samen met de PvdA dient de partij een motie in als stimulans om de positie van deze groep te verbeteren.

Veel starters moeten jaren wachten om in hun gemeente een sociale huurwoning te krijgen, betaalbare huurwoningen in de vrije sector zijn schaars en de koopmarkt is voor veel starters geen optie, omdat het moeilijk is om een hypotheek te krijgen. GroenLinks is van mening, dat de provincie een stimulerende rol kan spelen en roept Gedeputeerde Staten op met concrete plannen voor starters te komen.

grooten Amstelveen
(Bron Provincie NH-GL - 2012)

Lene Grooten, Statenlid voor GroenLinks in Noord-Holland


Achtergrond

Op 27 september 2010 namen Provinciale Staten van Noord-Holland een motie van de PvdA en GroenLinks aan die Gedeputeerde Staten oproept om startersleningen en duurzaamheidsleningen in te zetten en daar een fonds voor op te zetten. Tussen 2010 en nu heeft deze motie helaas niet geleid tot concrete maatregelen en zijn de kansen voor starters in Noord-Holland alleen nog maar slechter geworden door de economische crisis en de positie van banken.

Gedeputeerde Staten lieten in een brief aan Provinciale Staten weten, dat ze geen geld beschikbaar willen stellen voor startersleningen en het een ‘druppel op een gloeiende plaat’ vinden. Helaas komen Gedeputeerde Staten niet met een concreet alternatief. Dat is jammer, want doelgroepen die minder kansen hebben op het vinden van een geschikte woning, zoals starters, zijn een speerpunt in de Provinciale woonvisie.

Doel

GroenLinks roept de provincie op om in kaart te brengen wat het effect van het huidige beleid ‘oplevert’ voor starters op de woningmarkt in Noord-Holland. Daarnaast vraagt de partij aan Gedeputeerde Staten om het beleid goed tegen het licht te houden en met een alternatief te komen, hoe de provincie concreet en effectief kan bijdragen om de positie van starters te verbeteren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.