Bijgewerkt: 24 februari 2024

GroenLinks 'Stapt voor Natuur' in Noord-Holland

Nieuws -> Natuur

Bron: GroenLinks Provincie Noord-Holland
22-03-2012

Onder het motto 'stappen voor natuur' voert GroenLinks op 24 en 25 maart 2012 in heel Nederland actie voor een beter natuurbeleid. In Noord-Holland zijn er op acht locaties activiteiten, waaronder wandelingen in het Diemerbos met Marijke Vos en op Marken met Jolande Sap. Iedereen die mee wil wandelen is welkom.

Het beleid van staatsecretaris Bleker betekent een bezuiniging van 72% op natuurbeleid. De Ecologische Hoofdstructuur wordt verkleind en de belangrijke verbindingszones worden geschrapt. De provincies worden verantwoor­delijk voor het beheer, zonder dat ze daarvoor voldoende geld krijgen.

De nieuwe Wet natuur biedt aanzienlijk minder bescherming aan kwetsbare vogelsoorten en natuurgebieden. Vele plannen waaraan jarenlang door gemeenten, provincies, natuurorganisaties en boeren is gewerkt, worden naar de prullenbak verwezen. Dit is afbraakbeleid. GroenLinks wil beleid, dat de natuur versterkt en een toekomst biedt.

Op zaterdag 24 maart zijn er twee activiteiten:

De activiteiten beginnen in Bussum met een rondje Hardlopen voor vroege vogels op de Bussummerheide. Ervaar de stille pracht van een heidegebied in de vroege ochtend, met een loop van 5 of 8 km. De start is om 8.00 uur op de parkeerplaats hoek Laarderweg/Randweg in Bussum

Wie op zaterdagmiddag een ongewone wandeling wil maken, kan zich aansluiten bij “Wandelen met de wethouder”. Onder leiding van GroenLinks wethouder Nen van Ramshorst uit Bussum maakt u een wandeling door natuurgebied Cruysbergen. Zij vertelt onderweg verhalen die met dit natuurgebied te maken hebben. De hond mag mee! Er wordt gewandeld van 16.00 tot 17.00 uur. De wandeling start bij de ingang Cruysbergen, Prinses Irenelaan (naast huisnummer 12) in Bussum.

geitenboerderij Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Maar u kunt van de lente ook dichterbij genieten, zoals in het Amsterdamse Bos bij de geitenboerderij


Op zondag 25 maart zijn er maar liefst zes activiteiten:

In Diemen voert GroenLinks actie voor het behoud van het Diemerbos. Met het beleid van Bleker dreigt verloedering en verkoop van stukken van het bos. De start is om 13.00 uur bij de hoofdingang aan de Muiderstraatweg. De wandeltocht gaat langs Boerderij Landlust, waar GroenLinks zorgt voor koffie, thee en fris. Wethouder Ruud Grondel presenteert een onderzoek waaruit blijkt hoe ernstig de situatie is, Marijke Vos vertelt wat GroenLinks daar landelijk aan wil doen. De kinderen kunnen spelen in het Speelbos dat vorig jaar is geopend, en waarvan niet duidelijk is hoe dat nog kan blijven.

In de Bergermeer Polder is er om 13.30 een prachtige wandeling door het weidse binnenduinlandschap, met de natuurgebieden Loterijlanden en Damlanderpolder. De toekomst van het natuurgebied het Vliegveld wordt bedreigd door landelijke bezuiniging. Ook de gasopslag bedreigt het gebied. Energiebedrijf TAQA schendt de belofte om het gaswinningsgebied terug te geven aan de natuur. Nu broeden hier nog grutto’s, straks zijn er boorputten. Tijdens de wandeling kan iedereen volop genieten van de weidevogels in dit mooie gebied, onder leiding van een deskundige gids. Aanmelden kan via de website van GroenLinks Alkmaar.

In de gemeente Waterland kun je samen met Jolande Sap wandelen over het voormalige eiland Marken. Onderweg kun je genieten van de weidevogels die daar te zien zijn. De wandeling voert langs de plek waar Bennewerf moet komen, een nieuwe woonwijk die midden in het weidevogel­gebied is gepland.

Hier wil de gemeente Waterland midden in een broedgebied van grutto's en andere weidevogels, een nieuwe woonwijk bouwen. Volgens de plannen moet er een kunstterp komen met 35 woningen en een parkeergarage. Behalve deze kunstterp, moet er ook een weg dwars door het weidevogelgebied worden aangelegd. GroenLinks voert actie tegen deze plannen.

Rond het Naardermeer is er een fietstocht (16 km op verharde weg). Onder leiding van Gradus Lemmen, beheerder van het Naardermeer, wordt er gefietst door het eerste beschermde natuurgebied van Nederland. Onderweg krijgen de deelnemers informatie over de gevolgen van de plannen van staatssecretaris Bleker voor dit prachtige natuurgebied. Op drie punten langs de route wordt daar uitgebreid bij stilgestaan. De start is om 10.00 uur bij Stadzigt, Meerkade 2, 1412 AB Naarden

Op Texel is er een wandeling door Bleekersvallei (wat een toepasselijke naam!) tussen De Koog en Den Hoorn. Erik van der Spek van SBB geeft tijdens de een toelichting over wat de bezuinigingen betekent voor de natuur op Texel. GroenLinks Texel wil tijdens de wandeling ook in contact komen met mensen die meer willen weten over wat GroenLinks op Texel doet en hoe ze daar hun steentje aan kunnen bijdragen. De wandeling start om 11.00 uur bij de Randweg.

In Langedijk wandelt GroenLinks in Oudkarspel. De wandeling gaat door het gebied Het Waardje en polder De Coogen. Het is een (pittige) wandeling van 9 km en gaat grotendeels over onverhard terrein. Goed schoeisel is nodig. Er wordt gewandeld met een enthousiast vogelaar en kenner van het gebied, die de wandelaars veel kan vertellen.

De wandeling eindigt met een unieke boottocht over het kanaal en door het Waardje. De wandeling begint om 9.00 bij restaurant De Buizerd, Spoorstraat te Noord Scharwoude (aan het kanaal). Voor deze tocht moeten deelnemers zich aanmelden op het e-mailadres tiny.zandbergen@kpnplanet.nl .

Op de website http://groenlinks.nl/stappenvoornatuur  staan alle wandelingen die GroenLinks in Nederland organiseert. Meer informatie is te vinden op de websites van de afdelingen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.